Ineke te Brake (links) en Ingrid Molenaar voor de Sint Joriskerk. Foto: Judith Spook
Ineke te Brake (links) en Ingrid Molenaar voor de Sint Joriskerk. Foto: Judith Spook

Sint Jorisconcerten; laagdrempelig en uniek

Twaalfde serie concerten op 14 oktober van start

Door Karin Stronks

BREDEVOORT – Kamermuziek van hoge kwaliteit, verrassende ensembles, een intieme sfeer, uitstekende akoestiek, jonge talentvolle musici komen graag naar de sint Joriskerk om een zondagmiddagconcert te verzorgen. De sint Jorisconcerten worden gegeven op zes zondagen van 15.00 tot 16.00 uur. Op 14 oktober gaat het twaalfde seizoen van start met een concert van het Dostojevski kwartet. Ingrid Molenaar, bestuurslid van het eerste uur zegt niet zonder trots: "Twee violen, altviool en cello worden bespeeld door vier jonge, getalenteerde dames die hun opwachting maakten bij Podium Witteman!"

Programma
Het tweede concert is op 11 november. "Dat is een Cd presentatie! Een barok ensemble speelt werken die op een Cd staan die dit voorjaar is uitgebracht. Een bijzondere combinatie van blokfluit, klavecimbel, luit en cello", vertelt Ingrid. Ze vervolgt: "Het derde concert is op 9 december, een blaasensemble met harp, een prachtige ongebruikelijke bezetting!" Het eerste concert van 2019 is op 13 januari, Ineke te Brake, voorzitter van het bestuur van de sint Jorisconcerten zegt enthousiast: "Sfeervol in donkere dagen met harp en fluit! Op 10 februari, het voorlaatste sint Jorisconcert van dit seizoen, staat het ontstaan van de sonate in de zeventiende eeuw centraal, er wordt gespeeld op de instrumenten barokviool, klavecimbel en dulciaan. Tot slot volgt een Zuid-Europese barok op 10 maart, onder de naam 'La Primavera', Spaans, Italiaans en Portugees voor 'Lente', zorgen drie dames voor een zwoele afsluiting van ons twaalfde seizoen!"

Solidariteit
De sint Jorisconcerten zijn laagdrempelig en uniek. "De gedachte achter de concerten is dat ze voor alle liefhebbers van klassieke muziek toegankelijk moeten zijn. We mogen rekenen op een vaste groep trouwe bezoekers maar er komen ook regelmatig 'nieuwe' mensen naar de sint Joriskerk. We vragen een richtbedrag van tien euro per concert, minder mag, meer is fijn! Het gaat om solidariteit, ook publiek met een kleine beurs kan op deze manier genieten van kamermuziek van hoge kwaliteit", aldus Ineke. Ingrid vult aan: "Uniek, dat zijn deze concerten zeker, we proberen elk jaar weer een verrassend programma aan te bieden. Jonge talentvolle musici treden op, vertellen over hun instrument en over wat ze spelen. En na de concerten begeven de artiesten zich onder de bezoekers om na te praten onder het genot van een drankje."

Sponsoren en vrijwilligers
De concerten zijn steeds op zondagmiddag, van 15.00 tot 16.00 uur. De sint Joriskerk gaat open om 14.30 uur. Ingrid en Ineke zijn nog net zo gedreven en enthousiast over de bijzondere concerten dan in het prille begin. Ingrid glimlacht: "De sfeer is intiem, de akoestiek is zeer goed. Musici komen graag terug naar de sint Joriskerk. De concerten zijn nog net zo laagdrempelig dan in het begin voor ons publiek, door de interactie met de musici ontstaat er een intieme en ongedwongen sfeer. Zonder onze trouwe sponsoren waren niet al die jaren deze mooie concerten mogelijk geweest! De sponsoren worden vermeld op onze website. Ook de vele vrijwilligers zijn onmisbaar! Er is zo veel te doen, er worden affiches opgehangen, het podium wordt opgebouwd en gedemonteerd, ook deze inzet en hulp is onontbeerlijk!"


www.sintjorisconcerten.nl

Meer berichten