Van links naar rechts Michiel Stronks, Peter Jansen en Eric Wigchers. Foto: Kristel te Bokkel
Van links naar rechts Michiel Stronks, Peter Jansen en Eric Wigchers. Foto: Kristel te Bokkel (Foto: )

Plannen voor Kinderboerderij De Ahof

AALTEN – Kinderboerderij De Ahof. Het stukje groen in het hart van Aalten. Er staan een aantal veranderingen voor de deur. De plannen zijn gemaakt en Figulus Welzijn is klaar om ze te realiseren. Te beginnen met het belevingsplein.

Door Kristel te Bokkel

De laatste jaren zijn er al verbeteringen gedaan. Zo is er al een bijenstal gerealiseerd en is er een kruidentuin te vinden bij de kinderboerderij. Door deze veranderingen heeft de Ahof een steeds grotere maatschappelijke functie gekregen waarbij de levensvreugde in de gemeente vergroot wordt. Er is ruimte voor het ontplooien van initiatieven, maar ook voor leerwerkplekken en vrijwilligerswerk voor mensen die voorzichtig de eerste stappen zetten richting werk.

Eric Wigchers, directeur Figulus Welzijn: "We zijn een verbinder en zijn er voor de groepen die tussen de wal en het schip vallen. Twintig procent van de bevolking is niet zelfredzaam. Zij moeten gebruik maken van de tachtig procent die dat wel is. De doelgroepen waren er altijd al, maar we zorgen nu juist ook voor de leuke initiatieven".

"Vier jaar geleden kwam ik bij Figulus werken," vertelt Michiel Stronks, "toen zag ik al veel potentie in de kinderboerderij. Ik vond dat de Ahof voor meerdere doelgroepen interessant is en wilde er meer mee doen. Toen Eric Wigchers erbij kwam, kreeg het een nieuwe boost. Hij zag die kansen ook."

Verdere plannen voor verbetering liggen er inmiddels ook. Eric Wigchers, directeur Figulus Welzijn: "Samen met onder andere de Wageningen Universiteit hebben we onderzoek gedaan en zo compleet als wij het maken, bestaat nog niet in Nederland. Na de onderzoeken zijn we concrete plannen gaan maken en zes maanden later is het zover."

Het belevingsplein
Het plan is een belevingsplein te realiseren. Wigchers: "We hebben een fietskar met wat te drinken zodat de mensen wat kunnen nuttigen als ze hier op het terras zitten en de kinderen spelen. Maar we vinden dat het gezelliger en leuker kan."
Het belevingsplein moet een krachtig, innovatief en aantrekkelijk plein voor het samenkomen, samenbrengen en samen doen worden. Voor de realisatie worden de hekken verplaatst zodat het een open terras wordt. Daarbij komt er ook een plekje voor een openluchttheater. Stronks: "Je moet dat niet te letterlijk zien als een openluchttheater. Maar meer als een plekje waar je bijvoorbeeld wat mensen kan toespreken. We zijn een plek voor iedereen. We willen veel reuring en staan overal voor open."

Aalten zal met de komst van deze verandering verzekerd zijn van een sociaal ondernemend hart van leven, beleven en samenleven. Er zullen volop dingen te doen zijn en men kan er altijd de handen uit de mouwen steken. Voor de inwoners zal het belevingsplein vooral de leefbaarheid een vitaliserende implus krijgen naar de toekomst toe.

Het belevingsplein mag zo snel mogelijk gerealiseerd worden. Toch draait het niet alleen om het resultaat. Wigchers vertelt: "Het draait ons veel meer om het samenwerken van de mensen. Dat is wat we belangrijk vinden. Tijdens de Aalten Dagen hebben we ook de inwoners van Aalten om ideeën gevraagd. We schreven bladen vol en daarvan gaan er nu een aantal werkelijkheid worden. Zo willen we ook anderen stimuleren. Daarbij is het ook mooi dat het de gemeenschap niets kost. We doen alles met subsidies. Het moet 'hun' kinderboerderij zijn. En niet die van Figulus." Stronks vult aan: "De kinderboerderij is ook nooit af. Iedereen mag ideeën blijven geven. Het resultaat is mooi, maar de weg ernaartoe is mooier".

Kinderboerderij groeit
Naast het belevingsplein liggen er nog meer plannen. "Vanaf 2020 komt er een strengere wetgeving rondom kinderboerderijen. Daarom moet de basis wel goed en professioneel zijn. Omdat we groeien moeten we ervoor zorgen dat de basis goed is en blijft. Onder andere daarom hebben we ook nieuwe beheerder Peter Jansen aangenomen," vertelt Wigchers.
Stronks vertelt: "We worden steeds vaker bezocht. Ook door bijvoorbeeld basisscholen. De kinderboerderij groeit uit zijn jasje. Daarom willen we ook nog een nieuwe schuur gaan bouwen".
Jansen vult aan: "Het gaat niet zozeer om de grote aantallen, maar om een goed welzijn. Gezonde dieren met een hoog aaibaarheidsgehalte staan voorop. Daarbij willen we graag dat de kinderboerderij in elk seizoen aantrekkelijk is. Ook in de winter met gezelligheid binnen".

Op de plek waar nu wat hokken staan, wordt deze schuur gerealiseerd waar onder andere de vogels een nieuw huis zullen krijgen. Al wordt eerst het belevingsplein gerealiseerd.

Meer berichten