'De Verhalenvertelster' van Emeke Buitelaar
'De Verhalenvertelster' van Emeke Buitelaar (Foto: Emeke Buitelaar)

Kunstavontuur van Emeke en Anton Heyboer

AALTEN - In 1993 ontmoetten Emeke Buitenlaar en Anton Heyboer elkaar, en er ontstond een kunstenaarsband. Op 19 september vertelt zij bij het Achterhoeks Kunstcafé over de vriend die haar leven zo bijzonder maakte en over haar samenwerking met de kunstenaar van wie afgelopen voorjaar een expositie te zien was in de Bredevoortse Koppelkerk. "Ik mocht samen met hem schilderen, spelen, lachen en onze kunstenaarsziel delen", zegt Emeke.

Samen maakten zij in 1993 een werk voor het Wereld Natuur Fonds dat werd verkocht ten bate van de neushoorn. Van 'De boot van Anton en Emeke' is een zeefdruk vervaardigd. Vlak na een bezoek aan Anton maakte ze een monoprint (een druktechniek waarbij slechts één afdruk gemaakt kan worden) waarop zij Anton en zichzelf heeft geschilderd.
Aanvankelijk werkte zij veel met deze monoprints, waarna ze zich ging toeleggen op olieverfschilderijen. Ook vervaardigde zij mozaïeken, litho's, beschilderde objecten en zelfs speciaal gemaakte stropdassen. Emeke, woonde o.a. in Suriname waar haar liefde voor andere culturen is ontstaan. Dat is goed terug te zien in haar werk. Onlangs exposeerde zij haar indrukwekkende serie Clanmothers bij Galerie 21 in Breedenbroek.
"Van Anton heb ik zoveel geleerd, die dingen kun je van niemand anders leren. Hij is zo uniek, ik kom er nu pas aan toe om deze belevenissen op te schrijven", aldus Emeke. Daarom vindt zij het leuk om deze verhalen te vertellen bij het Achterhoeks Kunstcafé als een soort afsluiter van dit Achterhoekse Anton Heyboerjaar.
Deze fascinerende kunstenares, die intussen in de Achterhoek woont, zorgt In de bovenzaal van Café Schiller, Prinsenstraat 4 in Aalten voor een avond vol verrassingen. Aanvang 20 uur, entree 3,50 euro, voor donateurs 1,50 euro.

www.achterhoekskunstcafé.nl

Meer berichten