Foto:
Columns

Randbericht | Energieke dienstverlening

Energieke dienstverlening

Vroeger … Ja, ik betrap me er op dat ik het steeds vaker over vroeger heb. Dat zal met mijn leeftijd te maken hebben, want hoe ouder je wordt des te meer vroeger er is. Het is zeker waar, dat vroeger alles beter was. Nou ja, bijna alles. Zeker als je het over de dienstverlening van energiemaatschappijen hebt.

Hoe het heel vroeger is geweest weet ik niet, maar toen was het ongetwijfeld nog beter. Er was nog een gemeentelijk energiebedrijf en als er een probleem was fietste je naar een kantoortje en werd je netjes geholpen. Dat ideale vroeger heb ik echter niet meegemaakt. Tijdens mijn leven gingen de kleintjes op in steeds grotere gehelen, maar het kantoortje bleef nog heel lang in het dorp staan. Dat moest ook wel want telefoon hadden we nog niet allemaal. Het duurde daarna niet zo lang meer dat alle huizen ervan voorzien waren. Gevolg: als er een probleem was, moest je bellen.
In het begin ging dat nog vrij gemakkelijk. Je kreeg een dame of heer aan de lijn, die je kort uitlegde wat er aan de hand was. Soms kon je die meteen helpen en een enkele keer werd je doorverbonden. De dienstverlening was toen nog snel en energiek. Weldra kwam echter de tijd dat de iets grotere energiebedrijven opgingen in nog veel grotere. De eerste telefonist verbond alleen nog door en als je pech had werd je daarna nog vele malen doorverbonden zonder dat er een oplossing voor je probleem in zicht kwam. In die tijd gooide ik al zo nu en dan wanhopig de hoorn op de haak (ja, ik heb het nog steeds over vroeger). Uiteindelijk had ik daar alleen mezelf mee, want de volgende dag kon ik opnieuw beginnen bij de eerste telefoniste.
In recentere tijden was die eerste telefoniste vervangen door een robot, die je een keuzemenu voorlas. Dat leidde nog altijd relatief snel naar een vriendelijke menselijke stem. De wachttijden werden wel langer en langer, want het bedrijf was weer iets groter geworden en was nu zelfs al onderdeel van een energiebedrijf, dat ook in Zweden actief was.
Afgelopen woensdag had ik weer eens een klein probleem en probeerde ik de energieke dienstverlening opnieuw uit. Zoals verwacht sprak een vrouwelijke robot me toe, maar dit keer werd me bevolen kort mijn probleem te formuleren. "Er is een verkeerd termijnbedrag van mijn rekening afgeschreven", zei ik. "Ter controle", reageerde de robot, "U wilt uw termijnbedrag veranderen?" "Nee", zei ik met enige ergernis in mijn stem, "Uw bedrijf heeft een verkeerd termijn bedrag van mijn rekening afgeschreven en ik wil dat u dat herstelt!" Maar de robot bleef me maar doorsturen naar het menu voor het wijzigen van het termijnbedrag. Na vijf minuten verbaal geworstel drukte ik op de uitknop van de telefoon (ja, we zijn inmiddels in het heden aanbeland).

Nadat ik gekalmeerd was probeerde ik het nog een keer, maar ook deze keer wilde die stomme robot me telkens de verkeerde richting in haar menu opsturen. Ik gaf het op, maar een half uur later dacht ik: wie is er hier nu gek? Dat zei ik dan ook tegen de robot: u bent gek! "Dan zal ik u doorverbinden met een van onze telefonisten." Eindelijk!

Meer berichten