De aardbeving heeft grote verwoestingen aangericht. Foto: eigen foto
De aardbeving heeft grote verwoestingen aangericht. Foto: eigen foto (Foto: )

Wie helpt Nick Rensink helpen?

AALTEN - Op 29 juli is Lombok (Indonesië) getroffen door een aardbeving met de kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Ook het werkgebied van de oprichter van Harapan Baru, oud-Aaltenaar Nick Rensink, behoort tot de getroffen gebieden.

De aardbeving heeft, voor zover nu bekend, aan elf mensen het leven gekost. Er zijn zeker zeshonderd mensen licht- of zwaargewond geraakt en meer dan vierhonderd huizen zijn zwaar beschadigd of ingestort. Ook is het lokale ziekenhuis beschadigd.
Er is een tekort aan drinkwater, voedsel, dekens en andere producten.
Nick en zijn organisatie Harapan Baru Lombok Indonesië heeft samen met partnerorganisatie yayasan Endri's een plan voor het verlenen van noodhulp opgesteld. Uitgangspunt voor de hulpverlening is, dat die gericht moet zijn op kortdurende (nood)hulp door te voorzien in op dit moment bestaande tekorten (drinken, voedsel, medicamenten, medische hulpmiddelen).
Afgelopen dinsdag (31 juli) zijn Humaidi en Nick namens Harapan Baru Lombok Indonesia naar het getroffen gebied gegaan. Gedurende de dag zijn er hulpmiddelen uitgedeeld en hebben zij samen met partner-organisatie Endri's waar nodig ondersteuning gegeven, onder andere door eerstehulpverlening en hulp bij het inventariseren van wat de mensen de komende dagen nodig hebben. Harapan Baru heeft intussen meer dan honderd dekens verstrekt aan mensen, waarvan het huis is ingestort of die uit angst voor naschokken niet meer in hun huis durven te slapen (dat zijn er meer dan 20.000), terwijl de temperatuur vanwege de hoge ligging erg laag is. Verder zijn voedselpakketten uitgedeeld, klamboes verstrekt en krukken uitgegeven. Hiermee is een bedrag gemoeid geweest van ongeveer vijfhonderd euro.

Maar er is nog veel meer geld nodig. Veel families zijn alles kwijt geraakt en ook zullen velen een medische behandeling moeten ondergaan en medicijnen nodig hebben. Hoeveel geld hiervoor nog nodig is kan op dit moment moeilijk gezegd worden. Voorlopig is de schatting dat Harapan Baru de komende vier weken in ieder geval 250 tot 500 euro per week voor de noodhulpverlening nodig zal hebben. De ouders van Nick vertellen: "Toen wij hem vanmorgen spraken vertelde Nick dat hij bij zijn volgende bezoek vooral hygiënische producten wil meenemen, zoals zeep, tandenborstels, tandpasta en inlegkruisjes. Dit om te voorkomen dat ziektes zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Op de facebookpagina van Harapan Baru Lombok kunt u het laatste nieuws over de werkzaamheden van Nick en zijn medewerkers lezen en enkele filmpjes bekijken. Graag vragen wij uw aandacht hiervoor en doen een oproep om financiële ondersteuning bij het helpen van de mensen, die slachtoffer zijn geworden van deze aardbeving. Dit kunt u doen door een bedrag over te maken op bankrekening NL49RABO0310390249 ten name van Stichting Harapan Baru Aalten Nederland onder vermelding van 'hulp aardbeving Lombok'. Uw gift kan worden afgetrokken bij uw aangifte inkomstenbelasting, vanwege de anbi-status.

Meer berichten