Advertorial

Boerderij Leemkamp biedt kleinschalige vleesverkoop

AALTEN- Verscholen tussen bos, wei en akkers, aan een doodlopend weggetje op De Haart, ligt boerderij Leemkamp. Een waar paradijsje voor mens en dier. De boerderij van Bert Kämink en Anouk Richters heeft een bescheiden veestapel van zo'n zestien koeien, twee varkens en een reusachtig Belgisch trekpaard.

Dier- en milieuvriendelijk

Met ingang van dit jaar zijn Kämink en Richters (naast hun werk als tuin- en landschapsinrichters) gestart met de verkoop van vlees van hun eigen koeien en varkens. De zoogkoeien zijn van verschillende rassen en behouden altijd hun hoorns. In het voorjaar kalveren de meeste koeien af waarna het kalf, totdat de koeien opgestald worden (eind november) bij de moeder loopt. De dieren hebben ongeveer zes hectare grasland tot hun beschikking. "De koeien zijn van eigen opfok en leven hier zo dier- en milieuvriendelijk mogelijk in één familiekudde. We verbouwen zelf het voedsel voor de dieren, zonder bestrijdingsmiddelen. De dieren leven vanaf het voorjaar tot de late herfst buiten. In de winter staan ze op stal omdat de omgeving hier dan te nat is; het is allemaal leemgrond", legt Richters uit. Na een aantal jaar worden de koeien geslacht bij een slager in Zieuwent. "Ze hebben dus niet te maken met lange transporten en onnodig veel stress. We halen zelf het vlees weer op in Zieuwent en vriezen het hier in. We hebben zelf al veel uitgeprobeerd en eigenlijk is bijna alles van de koe te gebruiken."

Ingevroren rund- en varkensvlees

Vorig jaar zijn er twee varkens bijgekomen op Leemkamp die inmiddels ook geslacht zijn. De varkens zijn van het ras roodbonte Husumer. De dieren eten graan, mangels en veldbonen van eigen land en zijn ook dol op de eikels en tamme kastanjes van het erf en uit het eigen bos. "De verkoop van het  vlees gaat goed. Binnenkort komen er weer nieuwe varkens. Daarbij kijken we goed naar het ras; we willen graag varkens die buiten kunnen lopen." Op de site van Leemkamp staat precies beschreven welk vlees er beschikbaar is én hoe het klaargemaakt kan worden. "We bieden een groot deel van de koe aan, van bavette tot tong. Al het vlees, ook dat van de varkens, is ingevroren. De klant weet precies waar het dier vandaan komt en dat het uitsluitend voedsel heeft gehad van eigen grond." Richters stelt verschillende vleespakketten samen, uiteraard geheel naar wens van de klant. Wilt u een meer informatie of alvast een bestelling plaatsen? Ga dan naar www.leemkamp.jimdo.com. Besteld vlees kan in dezelfde week op vrijdag tussen 13:00 en 20:00 opgehaald worden bij boerderij Leemkamp aan de Drenthelweg 6 in Aalten.

Meer berichten