Henk Rijks spreekt iedereen toe, terwijl de vertrekkende wethouders Wilting en Nijland (links) luisteren. Foto: Frank Vinkenvleugel
Henk Rijks spreekt iedereen toe, terwijl de vertrekkende wethouders Wilting en Nijland (links) luisteren. Foto: Frank Vinkenvleugel

Veel belangstelling voor afscheid van wethouders

DINXPERLO – In Old Dutch in Dinxperlo werd op woensdag 4 juli afscheid genomen van de wethouders Henk Rijks, Henk Wiltink en Gerard Nijland. Het duurde even voordat er aan de toespraken begonnen kon worden, want er waren veel bewoners uit de gemeente die de wethouders en met name Henk Rijks een hand wilden geven. Burgemeester Stapelkamp noemde de grote opkomst "een verzachting van de pijn", die er bij Rijks en zijn partij Gemeentebelangen is. Ook de ex-wethouder maakte daar geen geheim van. Hij sprak over de bittere pil die hij en zijn partij heeft moeten slikken.

Door Bernhard Harfsterkamp

Henk Rijks was raadslid in de gemeente Dinxperlo en daarna in de fusiegemeente Aalten. Daar werd hij in 2006 wethouder. Hij werd alom gewaardeerd om zijn betrokkenheid bij de bewoners van de gemeente. De burgemeester noemde hem een vaste waarde in de Aaltense politiek, die grote invloed heeft gehad op de vormgeving van het sociaal domein. Zijn afscheid is onverwacht, want iedereen ging er vanuit dat hij opnieuw wethouder zou worden. "Hij had een mooier afscheid verdiend", zei de burgemeester, "Maar de politiek is soms een harde wereld." Rijks liet zich voor het eerst ook in het openbaar uit over de onverwachte ontwikkeling in de laatste maand. "Wij hadden een prachtig verkiezingsresultaat. Met de gehele raad hebben we daarna een goed raadsprogramma gemaakt. Dat wilden wij breed uitvoeren met drie winnaars van de verkiezingen en de grootste partij. We hadden dan de steun van 9500 van de 12000 kiezers. Dat gaat niet door. Er is nu een college dat gesteund wordt door 6500 kiezers. Een gemiste kans."

Tevreden ex-wethouder, ontevreden raadslid
Rijks noemde zichzelf een tevreden ex-wethouder, want de nieuwe wethoudersploeg krijgt van hem een mooie gemeente overgedragen waarin veel goed is geregeld. Maar hij is nu een ontevreden raadslid, omdat de onderhandelingen niet hebben gebracht wat hij en Gemeentebelangen hadden verwacht. Hij had echter een lang geleden door zijn vader gegeven advies opgevolgd. Hij had zijn rug recht gehouden. Rijks zal zich nu als raadslid in de oppositie aan de slag gaan. Hij kondigde aan te zullen letten op de belangen van de kiezers, die niet in het nieuwe college van burgemeester en wethouders vertegenwoordigd zijn. Rijks die bekend is als muziekliefhebber en om zijn grote muziekverzameling putte troost uit de muziek. Het liedje "Rolling stones gather no moss (rollende stenen raken niet bemost)" inspireert hem om in beweging te blijven en niet vast te roesten.

Stabiele factor
Ook toepasselijk was 'You can't always get what you want (Je kunt niet altijd krijgen wat je wilt)' van de Rolling Stones. "Met name de laatste zin: But if you try sometimes you find you get what you need (Maar als je blijft proberen zul je merken dat je soms krijgt wat je nodig hebt). Daar ga ik aan werken, maar niet alleen voor mezelf." Rijks heeft zijn hele leven gewerkt. Eerst in het onderwijs en daarna als wethouder. Hij is nu 62 en denkt dat er voor 'een jonge vent zoals ik vast nog wel wat te vinden is'. Alex Walter, fractievoorzitter van Gemeentebelangen had hem in de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond al bedankt. Hij werd er nog dagelijks op aangesproken waarom Rijks geen wethouder meer werd. "Had hij het niet goed gedaan? Nee, hij heeft het uitstekend gedaan. Dat was ook door de kiezers beloond." Walter noemde Rijks een stabiele factor in onrustige tijden, die Aalten de laatste twaalf jaar ook heeft gekend. "Rijks was sociaal, integer, een verbinder, was betrokken en stond dichtbij de bevolking."

Afscheid Nijland en Wiltink minder onverwacht
Het afscheid van Gerard Nijland (CDA) en Henk Wiltink (ChristenUnie) was minder onverwacht. Voor Nijland was in 2016 al duidelijk, toen hij de afgetreden wethouder Erik Luiten opvolgde, dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen niet opnieuw wethouder zou worden. De uitslag van die verkiezingen zorgde voor het einde van het wethouderschap van Henk Wiltink, want zijn partij verloor een zetel. Wiltink was in het najaar van 2014 wethouder geworden. Hij werd parttime wethouder die verantwoordelijk werd voor de uitvoering van de participatiewet. Hij moest even wennen aan zijn nieuwe beroep, maar pakte het steeds beter op. Trots kan hij zijn op de aanpak van het armoedebeleid. Gerard Nijland had niet jaren naar een plek in Aalten uitgekeken. De gemeente was onverwacht op zijn pad gekomen. Dat hij werd 'ingevlogen' na een minder prettige periode vond hij niet aangenaam, maar hij heeft daarna met plezier in Aalten gewerkt. Het sportpark Zuid en de aanleg van de glasvezel vindt hij het belangrijkste wat hij voor de gemeente heeft kunnen doen.

Meer berichten