Jaap Delleman van oerkroeg Schiller demonstreert de nieuwe tapinstallatie. Foto: Karin Stronks
Jaap Delleman van oerkroeg Schiller demonstreert de nieuwe tapinstallatie. Foto: Karin Stronks

Nieuwe tapinstallatie voor oerkroeg Schiller

'Negen speciaalbiertjes op de tap'

Door Karin Stronks

AALTEN – Sinds kort beschikt oerkroeg Schiller over een gloednieuwe tapinstallatie. Niet alleen de tapkranen zijn vervangen, ook de hele techniek erachter is vernieuwd.

Kwaliteitsverbetering
Kort geleden werd de nieuwe tapinstallatie feestelijk in gebruik genomen. Jaap Delleman van oerkroeg Schiller geeft uitleg over de vernieuwde tapinstallatie: "De leidingen waardoor het biertje naar de tapkraan wordt vervoerd zijn geheel gekoeld, van de fust tot het glas. Dat zorgt voor een glas bier van topkwaliteit. De aansluitpunten voor de vaten en leidingen zijn nieuw en voldoen geheel aan de eisen van deze tijd. Jaap: "We bieden naast twee soorten pils negen speciaalbiertjes op de tap. En elk biertje heeft een eigen karakteristiek glas! De nieuwe tapinstallatie was een grote investering maar betekent een forse kwaliteitsverbetering. We zijn daar best trots op!"

Glimmend en koel
De nieuwe tap achter de bar bij Schiller glimt en voelt koel aan. De tapkranen zijn rank en van hout, passend bij de uitstraling van de bruine kroeg. Jaap glimlacht: "Veel van onze vaste gasten schrokken van onze plannen voor de vernieuwing van de tapinstallatie. We hebben ze gerustgesteld. De nieuwe tapkranen moeten gewoon passen in de stijl van Schiller, het karakter van onze kroeg moet niet veranderen. Kwaliteitsverbetering is natuurlijk prima, dat hebben we met deze grondige vernieuwing zeker bereikt!" De speciaalbiertjes op de tap wisselen regelmatig. "In de zomermaanden bieden we de meer lichtere biertjes zoals witbier, fris van smaak. 's Winters hebben we bockbieren en 'dubbele' biertjes op de tap", aldus Jaap.

Fusten en tanks
Het installeren van de nieuwe tapinstallatie omvatte een ingrijpende verbouwing. Alle leidingen zijn vervangen, nu ook geheel gekoeld. Ook de tap van de bovenzaal is hierbij meegenomen. De gewelven van de kelder zijn afgebikt en gestuukt en de nieuwe aansluitpunten zijn aangebracht. In één gedeelte van de kelder staan vijf tanks van elk 500 liter met pils. In de kelderruimte ervoor staan tientallen fusten bier die gedeeltelijk zijn aangesloten aan de nieuwe tapinstallatie. Jaap: "Hier slaan we de diverse soorten bier op totdat ze aan de tap worden aangesloten!"

Ambassadeur
Eén van de bieren die als tapje wordt geschonken wordt geleverd door brouwerij De Molen. Oerkroeg Schiller is ambassadeur van deze brouwerij omdat liefde en passie voor bier door beide partijen wordt uitgedragen. "Onze samenwerking is een soort 'gentleman agreement'! Wij zijn klant van brouwerij De Molen van het eerste uur", vertelt Jaap Delleman. Jasper Zegveld van De Molen: "Het gaat bij ons niet om volumes. Wij hebben passie voor bier, net als onze ambassadeurs! Een nieuwe trend is het opslaan van bier in houten vaten waar whisky of wijn in is bewaard. Door de openheid van het hout, doordrenkt met de drank die in het vat is gerijpt, krijgt het bier een aroma, smaak, van deze dranken. Dit resultaat, het bijzondere bier, hopen we dan op de tap bij onze klanten te introduceren!"

Toekomst
Oerkroeg Schiller heeft plannen met de vele speciaalbiertjes van de tap. Jaap geeft aan: "We willen onze gasten niet alleen laten genieten van een mooi glas (speciaal)bier maar ook de combinatie bieden van een heerlijk gerecht met een passend biertje. Hierbij maken we gebruik van onze biologische moestuin met seizoensgroenten, de negen speciaalbieren van de tap en de tientallen bieren in de fles. Smaak en aroma zal precies op elkaar worden afgestemd. Genieten in onze authentieke bruine kroeg van een bijzondere culinaire verrassing én een heerlijk speciaalbiertje van onze geheel vernieuwde tap, bij elk gerecht serveren we een ander biertje… Wij zijn klaar voor de toekomst, onze gasten zullen het merken!"


 www.oerkroeg.nl

Meer berichten