Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde (Foto: )

Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Het zoekplaatje van vorige week was een foto van de Dijkstraat, gemaakt in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het monumentale pand staat er nog steeds. Het is Beekhuize, de woning van textielfabrikant Driessen. Dit was een fabrikantenfamilie met een tweetal textielfabrieken in Aalten. In de Hofstraat stond het bedrijf van Herman Driesen en Zn.

En in de Dijkstraat stond het andere bedrijf van Driessen, later de textielfabriek van de firma Wisselink. De oorsprong van de textielindustrie lag bij de wevende boeren. De fabrikanten brachten deze huisnijverheid over naar nieuw gebouwde fabrieken. Rokende schoorstenen getuigden later van de komst van de stoommachines naar Aalten.

Evenals in Twente is de textielindustrie inmiddels grotendeels uit Aalten en uit de Achterhoek verdwenen. Beekhuize herinnert nog aan de bloeiperiode van de textielnijverheid in het dorp Aalten. De opname is gemaakt vanuit de toren van de rooms-katholieke kerk, gelegen tegenover de villa. Links van Beekhuize is het koetshuis te zien en rechts de voormalige spinnerij. Later was hier eierhandel Weevers gevestigd. Op de achtergrond is de inmiddels gesloopte romp van de molen van Hakstege op 't Rot te zien en de Aaltense Coöperatieve Zuivelfabriek (ACZ). Deze is inmiddels ook verdwenen. Hier staan nu de Jumbo en de Aldi. De 80-jarige heer Wim Ruwhof vertelt: "Links van Beekhuize, net niet zichtbaar op deze foto, stond onze woning. Vader Ruwhof had een grossierderij in suikerwerken zoals snoepgoed en koeken. Nadat onze woning gesloopt werd, kon de weg naar de Admiraal de Ruijterstraat worden doorgetrokken. We waren naaste buren van de familie Driessen. Deze familie had drie kinderen: zoon Boy en de dochters Leneke en Marianne. De familie Driessen was dol op wildgerechten. Ze aten graag hazen, konijnen en patrijzen. Zoon Boy Driessen is door een motorongeluk om het leven gekomen toen hij op weg was naar zijn legerplaats. Hij is met militaire eer begraven in Aalten."

Meer berichten