Heleen Verbeek met haar eigengemaakte affiches. Foto Eva Schipper
Heleen Verbeek met haar eigengemaakte affiches. Foto Eva Schipper (Foto: )

Heleen Verbeek gaat naar Thailand en Cambodja voor Plan Nederland

AALTEN - Heleen Verbeek is sponsor van de organisatie Plan Nederland en gaat over een paar maanden naar Thailand en Cambodja, om hier met de organisatie een reis te maken. PlanNL helpt meisjes en jongens om voor zichzelf op te komen, zich te ontwikkelen en eigen beslissingen te nemen. Heleen is al erg lang kindsponsor, waarbij men één kind 'sponsort', maar het geld wordt gebruikt voor alle kinderen in de omgeving van het sponsorkind.

Door Eva Schipper

"Het is voor mij een droom die uitkomt", vertelt Heleen. Ze gaat eindelijk in het echt zien hoe de projecten zijn in de sponsorlanden. Ze is erg blij dat ze kinderen kan helpen door het inzamelen van geld. "Het gaat mij om het eerlijkheidsprincipe, er zijn veel meiden die niet goed tot hun recht kunnen komen. Het geldt overigens ook voor jongens, maar dit fenomeen is toch meer bij meiden aan de orde. Er zijn verschillende dingen die misgaan in deze landen, zoals de hygiëne en het uithuwelijken van jonge meisjes. Met de organisatie proberen we kinderen ervan bewust te maken dat bijvoorbeeld trouwen onder de 18 erg jong is."

Plan Nederland biedt geen noodhulp. Het is een organisatie voor de langere termijn. De organisatie hoopt dat als ze uit een plek of dorp vertrekken, de inwoners daar zoveel hebben geleerd, dat ze er voor de rest van hun leven wat aan hebben. Ze hebben bijvoorbeeld geleerd hoe ze hygiënisch moeten koken of hoe ze een waterput moeten onderhouden.

Heleen steunt de organisatie goed. Naast het steunen van een sponsorkindje, staat ze elk jaar op de Farm & Country Fair en daar verkoopt ze verschillende dingen voor het goede doel. Heleen heeft zelf een set affirmatiekaartjes gemaakt, deze verkoopt ze ook voor Plan Nederland. In haar vrije tijd is ze amateur-zilversmid. Heleen maakt armbandjes voor meisjes in de Achterhoek en de opbrengst daarvan gaat ook naar de organisatie.

"Wel vind ik het jammer dat er zo weinig vertrouwen bij de mensen is. Iedereen is altijd bang dat het ingezamelde geld niet naar de desbetreffende mensen gaat, maar naar bijvoorbeeld een directeur." Heleen geeft aan dat volgens haar alleen de negatieve dingen op het nieuws komen en dat vindt ze jammer. Deze organisatie is echt te vertrouwen zoals Heleen zegt. "Aalten kan ook een steentje bijdragen door bijvoorbeeld naar mijn stand op de Farm & Conutry Fair te komen en er iets te kopen."
 

Meer berichten