Columns

Uut 't Wald | Greskaever

Greskaever

Vorige week passeerden in deze rubriek diverse uitdrukkingen de revue voor niet goed snik zijn. Maar iemand die niet goed wijs is, hoe noem je die in het Achterhoeks?
Nou, een dreeklezoer bijvoorbeeld. Of een bezunderen. Maar ook wel een halve gare of kortweg een halven. Halfbakken of halfgebakken wordt ook wel gezegd en het woord onwiezen laat evenmin iets te raden over. Een bijzondere term kent men in Winterswijk. Een noffel noemen ze daar een gek, een idioot. In Vorden hebben ze het over een stalstreujer.
In 's-Heerenberg was gresnek vroeger een veel gebruikt scheldwoord. Tegenwoordig zegt men er liever greskaever. Dat schijnt iets vriendelijker te klinken. Maar het betekent precies hetzelfde: idioot!

Voor vrouwen die niet goed wijs zijn kent het Achterhoeks speciale benamingen. Zepetrutjen bijvoorbeeld. Dat zeggen ze in Eefde. In Geesteren hebben ze het over een zepentriene. Langs de IJssel wordt gekke jantjen of gekke mientjen meer gebruikt. En heel lang geleden heette een vrouw die niet spoorde in het Achterhoeks een deesken.

Iemand is zo gek als ….. Ja, daarachter kun je van alles invullen. As ne krommen cent, zeggen ze in Neede. En in Borculo en Eibergen: as 't water depe is.
Zo gek as duzend (of honderdduzend) man wordt ook vaak gezegd. Maar in Winterswijk ben je zo gek as Jan Pog. Wie weet wie dat is, mag me dat vertellen.

Tenslotte een heel bekende: zo gek as 't peerd van Christus. "Dat was een ezel", wordt er dan achteraan gezegd.

Meer berichten