Columns

Randbericht | Straatnamen

Straatnamen

Een van de belangrijkste hulpmiddelen bij het schrijven van artikelen over Aalten en Dinxperlo is de plattegrond. Het is niet zo dat ik er zal verdwalen. De weg ken ik, maar tot voor kort moest je me niet vragen hoe die wegen heten. Sinds ik regelmatig over plekken in de gemeente schrijf en daar soms een foto van maak of laat maken is dat veranderd.

Toch pak ik nog vaak de plattegrond, die standaard op mijn werktafel ligt, om precies te kijken over welk deel van de gemeente we het hebben. Hier en daar heb ik oriëntatiepunten uit het verleden. Laatst vroeg ik aan de wethouders waar dat zonnepark in Dinxperlo komt. "Waar opa de weiden had", zei Henk Rijks. Dan weet ik het meteen, want aan de Beggelderdijk ben ik vaak geweest. Nieuwstraat, Aaldersbeeklaan, Burgemeester van Kluyvestraat zijn altijd in mijn hoofd blijven hangen, want daar woonde familie van mij. Of neem de Heelweg. Daar was een supermarkt die de Heto heet. De eigenaar was een vriend van mijn vader, bij wie we na een uitgebreid rondje familie nog even op bezoek gingen. In Dinxperlo waren we altijd de hele zondag bezig.

Aalten was er altijd meer voor de doorreis. Eigenlijk is dat de beste aanduiding voor Aalten: de plaats waar je noodgedwongen door heen moet als je van het fraaie Winterswijk naar het gemoedelijke Dinxperlo gaat. En andersom. Toch verbleven we er wel eens iets langer, want aan het einde van de Parallelweg bij het spoor woonden een oom en tante van mij. Ook ken ik er de Bodendijk, want daar werkte mijn zus jarenlang in een supermarkt. In de jaren zeventig kwam ik met enige regelmaat boven de winkel van Geling in de Landstraat. Ik was bevriend met Bernard en René Geling, die net als ik lid waren van de Nederlandse Jeugdbond van Natuurstudie, een vereniging waardoor je voor altijd een dwarse kijk op de wereld krijgt.

Iets beter leerde ik de straatnamen van Aalten kennen toen ik de wegbermen bekeek, die binnen het Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk lagen (tegenwoordig bekend als Nationaal Landschap). Of toen ik een enkele keer leskisten voor het Centrum Natuur- en Milieueducatie naar de basisscholen bracht. De Hessenweg en het Magnoliaplein ken ik daardoor nog steeds. Maar dat is toch allemaal niets vergeleken met alle straatnamen waarop ik de laatste jaren ben gestuit bij het volgen van de politiek.

De afgelopen dagen was ik bezig met ontwikkelingen bij de Lichtenvoordsestraatweg en de Berkenhovestraat. Daarom zat ik weer eens op de plattegrond te turen. Daarbij viel me op dat er een Bredevoortsestraatweg, een Varsseveldsestraatweg, een Dinxperlosestraatweg, die Lichtenvoordsestraatweg en een Bocholtsestraatweg is. Dat kan ik begrijpen, want dat zijn belangrijke plaatsen in de directe omgeving. Maar waarom is er geen Winterswijksestraatweg? Omdat ik niet geloof dat Aaltenaren iets tegen Winterswijk hebben stel ik voor de Haartseweg en Haartsestraat om te dopen in Winterswijksestraatweg. Het is tenslotte de mooiste route om van Winterswijk naar Aalten te fietsen.

Meer berichten