Femke Elferink overhandigt de cake aan bakker Gerard Vaags. Foto: Eva Schipper
Femke Elferink overhandigt de cake aan bakker Gerard Vaags. Foto: Eva Schipper

Femke Elferink doet meesterproef en verrast bakker Vaags

AALTEN - Op woensdag 11 april vond op Schaersvoorde de presentatie plaats van Femke Elferinks 'meesterproef'. Dit is het eindexamenproject voor leerlingen die het vak Onderzoeken en Ontwerpen volgen. De leerlingen mogen zelf een onderwerp kiezen, vaak gerelateerd aan hun vervolgstudie. De presentatie van Femke was extra bijzonder, want ze is de eerste leerling die haar meesterproef heeft afgerond. Femke hoort bij de eerste lichting leerlingen die in Aalten examen doet in het vak Onderzoek en Ontwerpen. Dit vak hoort bij het predicaat Technasium.

Door Eva Schipper

Femke wil volgend jaar voedingsmiddelentechnologie gaan studeren in Den Bosch. Ze heeft voor haar meesterproef gekozen om een cake te maken voor diabetici. Bijzonder aan deze cake is dat het de bloedsuikerspiegel van de patiënten niet laat stijgen. Deze cake zouden mensen met diabetes type 2 zonder problemen kunnen eten. Dit project heeft ze uitgevoerd in samenwerking met bakker Vaags. Gerard Vaags was naast haar opdrachtgever ook de beoordelaar van de meesterproef.

Ze wilde een cake bakken voor diabetici, omdat het de meest voorkomende ziekte is. Veel ouderen hebben te maken met deze ziekte en het zou fijn zijn als zij ook een plakje cake zonder problemen kunnen eten. Femke is tevreden over het eindresultaat. "Ik vond het wel spannend wat de opdrachtgever ervan vond." Ze heeft haar doel bereikt door een aantal ingrediënten te vervangen door andere grondstoffen. "De structuur en het mondgevoel zijn helaas iets achteruit gegaan, dit is iets wat in de toekomst nog veel beter kan. De proefpersonen vonden de cake erg lekker."

Bakker Gerard Vaags is erg tevreden over de samenwerking tussen onderwijs en zijn bedrijf. "Wij kunnen een podium voor scholieren bieden. Dit geldt niet alleen voor Schaersvoorde, maar voor alle scholen in de omgeving." Gerard vertelt dat hij het fijn vindt dat er voor leerlingen een mogelijkheid bestaat om op deze manier het bedrijfsleven te onderzoeken. "Dit is de toekomst, het resultaat is zeer interessant." Hij blij met het resultaat. "Over een tijdje zou ik in de winkel wel een proefplankje kunnen neerzetten. Ook zou ik het recept naar de hoofdleverancier kunnen sturen, zodat zij er verder mee kunnen." Gerard had deze uitslag van het project niet verwacht. "Ik ben blij verrast."

Volgend jaar gaan nog veel meer leerlingen de meesterproef uitvoeren op Schaersvoorde, dan zullen naast de havisten ook de vwo-leerlingen hun meesterproef mogen doen, als eerste lichting van de examenkandidaten vwo van het Technasium.

Meer berichten