Willem Heda: ontbijt met krab 1648. Foto: PR
Willem Heda: ontbijt met krab 1648. Foto: PR

Hollandse Meesters uit de Hermitage

AALTEN - Op dinsdag 20 maart verzorgt kunsthistoricus Maria Driessen een lezing over de schilderijen van Hollandse meesters die op dit moment te zien zijn in de Hermitage Amsterdam: oogappels van de tsaren.

In de Hermitage van Amsterdam zijn tot en met 27 mei 2018 tientallen schilderijen te zien van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters die afkomstig zijn uit de Hermitage in Sint-Petersburg. Tsaren en adellijke families verzamelden verwoed de schilderijen van onder andere Rembrandt, Gerard Dou, Willem Heda en Bartholomeus van der Helst.

De Nederlandse kunstmarkt van de zeventiende eeuw was uniek in die tijd. De verscheidenheid van de aangeboden werken was groot. Landschappen, stillevens, genrestukken, portretten en historiestukken vormden de belangrijkste categorieën waarin een schilder doorgaans gespecialiseerd was. Het gevolg daarvan was weer dat de kwaliteit van de schilderijen hoog was. Dat maakte het werk zo aantrekkelijk voor verzamelaars. De vrije kunstmarkt in Nederland bood mogelijkheden aan veel talentvolle schilders. Men werkte aanvankelijk voor de binnenlandse markt, omdat er voldoende afname was.

Eind zeventiende eeuw kwam tsaar Peter de Grote voor het eerst in Nederland. De schilderkunst van die tijd overtuigde hem zo zeer dat hij besloot die te gaan verzamelen. De grootste verzamelaar van Rusland was echter Catharina de Grote. Met een bijna ongelimiteerd budget kocht zij alles wat zij wilde.

Op dinsdag 20 maart kan iedereen een lezing van kunsthistorica Maria Driessen in de Bibliotheek Aalten bijwonen over dit onderwerp. Veel aandacht voor de tentoongestelde werken en de motieven van de verzamelaars. Kosten voor de lezing bedragen 7,50 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.achterhoeksepoort.nl of in de Bibliotheek.

Meer berichten