De Peddelaars samen met de Duitse fietsers bij de baan in Bocholt. Foto: PR
De Peddelaars samen met de Duitse fietsers bij de baan in Bocholt. Foto: PR

Peddelaars crossen in Bocholt

AALTEN - Zaterdagochtend, 10.00 uur, Marktplein Aalten, -1°. Het is nog rustig. Voor het gemeentehuis verzamelen de dik ingepakte jeugdleden van De Peddelaars zich om de kou te trotseren en af te reizen naar Bocholt voor een crosswedstrijd samen met buurtvereniging RC77 uit Bocholt. Met zes enthousiaste fietsers en trainers Frans Femmer en Frank Rensen gaat het op naar Bocholt. Het tempo zit er al meteen goed in om lekker warm te fietsen. Met een licht verzet, net als Robert Gesink, gaat het richting Bahia waar even verderop de crossbaan is gelegen van RC77.

De trainers Jan Heideman en Jan Hoftijzer zijn al in Bocholt om te assisteren bij het uitzetten van het parcours. Alle elementen van het mountainbiken ofwel crossen zitten erin: klimmetjes, afdalingen, snelle stukken afgewisseld met technische bochten, een prachtige maar zeer pittige uitdaging. Eenmaal in Bocholt aangekomen worden de Aaltense fietsers warm welkom geheten in 'die Stube' van RC77. Even opwarmen en aanmelden voor de wedstrijd voordat het vuurwerk los barst. In opdracht van de trainers rijden de Peddelaars nog even twee rondjes warm en verkennen het parcours; opletten geblazen er zitten wat verraderlijke stukken in maar daarom is het ook belangrijk om vooraf even een rondje te fietsen.

Het is 10.15 uur en de fietsers gaan van start. Allereerst staan de matadoren Isabel, Ruben, Jari en Gergö aan de start. Maar liefst drie ronden moeten deze jeugdige klasbakken verorberen. Na één ronde tekent zich het veld af, er is één Duitse renner die het gas vol open draait en zich al snel uit het zicht fietst. Jari gaat als een bezetene weg bij de start en moet dat helaas bekopen en valt in het tweede deel van de race wat terug maar hij heeft zich volledig gegeven en zich leeg gefietst. Ruben pakt het wat rustiger aan en weet zich in de tweede deel van de race steeds verder naar voren te fietsen, hij bouwt zijn race zeer zorgvuldig op en eindigt in de middenmoot. Gergö rijdt zeer constant en bouwt de race op als een echte prof. Heel regelmatig en in de laatste ronde perst hij zijn laatste restje energie er nog even uit. Isabel heeft een moeizame start maar zoals wel vaker herpakt ze zich in het tweede deel van de race en laat met machtige benen zien dat er met haar niet te spotten valt. Ze passeert de ene na de andere concurrent en rijdt al snel op een tweede plek die ze niet meer af staat.

Hierna mogen Sven en Siebe de geel/zwarten uit Aalten vertegenwoordigen. voor hen maar liefst vier ronden, het is dus belangrijk om de wedstrijd goed in te delen. De Duitse starter zorgt voor wat verwarring bij Siebe. Sven ligt na de start al snel op een tweede plek en staat deze gedurende de gehele wedstrijd niet meer af. Zelfs een lekke band brengt hem niet van zijn positie af. Snel wordt er van fiets gewisseld en rijdt hij de race uit op de bolide van trainer Franz Femmer. Siebe herpakt zich na zijn slechte start en schuift steeds een plekje op, na twee ronden rijdt hij op een keurige derde plek en staat deze ook niet meer af, ondanks een lekke band in de laatste ronde.

Na de prijsuitreiking keert iedereen huiswaarts met een voldaan gevoel. De gastvrijheid van gastheer RC77 is op de terugweg een onderwerp van gesprek. Het is toch prachtig dat buurtverenigingen op deze wijze kunnen samenwerken, zelfs over de landsgrenzen heen. Zo komen de vrienden uit Bocholt ook naar Nederland voor de clubkampioenschappen van De Peddelaars op de weg. Zo wordt de samenwerking verder geïntensiveerd en worden de jeugdige talenten verder geholpen.


www.peddelaarsaalten.nl


Meer berichten