Ellen Richardson-Stoltenborg beleefde een traumatische week in Portugal. Dit zette haar tot het schrijven van een boek. Foto: Karin Stronks
Ellen Richardson-Stoltenborg beleefde een traumatische week in Portugal. Dit zette haar tot het schrijven van een boek. Foto: Karin Stronks

'Ik vreesde voor mijn leven'

Aaltense schrijft levensverhaal vanuit vijf elementen

Door Karin Stronks

AALTEN – Ellen Richardson-Stoltenborg heeft een veelbewogen leven achter de rug. Zorgen voor haar ongeneeslijk zieke echtgenoot, voor twee dochters, voor brood op de plank. Als weduwe wandelde zij haar levensloop, het hoogtepunt zou een 900 kilometer lange pelgrimstocht worden. Dat liep anders, met een blaar op haar hiel kwam ze in een ziekenhuis in Porto, Portugal, terecht. In plaats van een medische behandeling te krijgen beleefde zij een diep traumatische week: "Ik vreesde voor mijn leven." Na deze vreselijke ervaring besefte zij dat haar woning in Aalten, waar zoveel is gebeurd, haar veilige haven is, haar thuis. Ze heeft er haar rust gevonden en schrijft dit jaar haar levensverhaal vanuit de vijf elementen van de Nine Star Ki, de Negen Sterren Astrologie; Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde.

Nine Star Ki
"Volgens de leer van Nine Star Ki past bij elke persoon een element. Mijn element is Metaal, dat staat aan de ene kant voor moed, aan de andere kant voor verdriet. Jarenlang heb ik het verdriet niet toegelaten, daardoor raakte ik in disbalans. De afschuwelijke ervaring in het ziekenhuis in Porto heeft mij uiteindelijk tot rust gebracht maar wat ik hiervoor moest doorstaan was onvoorstelbaar, een ontzettend hoge prijs moest ik betalen. Deze traumatische week heeft mij doen besluiten om mijn verhaal op te schrijven", vertelt Ellen. Tijdens het vertellen moet ze nu en dan diep ademhalen, even rust nemen.

Pelgrimstocht
Ellen groeide op in een middenstandsgezin in Aalten. Op haar zeventiende besloot ze dat ze een jaar weg wilde. Uiteindelijk bleef ze tien jaar weg. Ze is opgeleid als hotelmanager, werkte in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Australië. Ze trouwde met Mike Richardson, samen kregen ze twee dochters. Toen Mike ziek werd woonde het gezin weer in Aalten. "Mike was 35, onze dochters waren twee en drie jaar oud. Twaalf jaar heeft Mike nog geleefd, in 2011 is hij gestorven. Drie jaar na zijn overlijden maakte ik mijn eerste pelgrimstocht, mijn eerste Camino. Ik wandelde de 250 kilometer van Porto naar Santiago de Compostela", legt Ellen uit. De tweede Camino voerde haar van Saint Jean Pied de Port, aan de voet van de Pyreneeën, naar Santiago de Compostela, een tocht van 800 kilometer. "Elke stap die ik zette was een weerspiegeling van de twaalfjarige strijd die Mike vocht tegen kanker."

'Bevrijd' uit ziekenhuis
Ellen volgde in 2016 de opleiding tot vitaliteitscoach en lifesyle adviseur en bekwaamde zich in de leer van Nine Star Ki. Ze zegt: "En nog kon ik geen rust vinden, ik wilde nog een pelgrimstocht volbrengen. Kort na het begin van mijn derde Camino kwam ik met een blaar aan mijn hiel in een ziekenhuis in Porto terecht. Zeven dagen bracht ik er door, in plaats van een medische behandeling te krijgen werd ik volgepompt met antibiotica, waar ik allergisch voor ben, allerlei onderzoeken werden gedaan, bloed afgenomen uit aderen die vrijwel niet meer te vinden waren, ik ging er bijna aan kapot, kon niet meer lopen, mijn mond en slokdarm zaten op het laatst vol blaren, ik verdroeg zelfs water niet meer." Ellen is gerepatrieerd door International SOS Medische Services, ze werd 'bevrijd' door haar vriendin, in een rolstoel verliet ze het ziekenhuis. Terwijl het vliegtuig dat haar naar Nederland bracht opsteeg ving ze een glimp op van een volle maan, ze besefte dat ze onderweg was naar een veilige plek, haar thuis.

Vijf boeken
Het idee voor een boek kwam mede door de traumatische ervaringen in het ziekenhuis in Porto. Ellen: "Ik wil dit vertellen, ik wil dat mensen weten dat dit mij in een Europees land is overkomen! Er verschijnen vijf boeken, voorzien van tekst en foto's, elk verhaal vanuit een van de Nine Star Ki elementen. Het eerste boek komt op 16 februari uit, dat gaat over mijn week in het ziekenhuis in Portugal, wat ik daar doorstaan heb, wat me uiteindelijk rust bracht. Onze dochters werken mee aan de uitgaven, als editor en fotograaf. Via de website www.bridges.services zijn de boeken te bestellen. Vanaf 19 februari zijn de boeken eveneens te koop bij Boekhandel Messink & Prinsen, Primera en Boekhandel Meneer Kees in Aalten en bij Meneer Kees in Lichtenvoorde. Het laatste exemplaar zal half september uitkomen. De boeken worden uitgegeven in het Engels."

Meer berichten