Rachel (midden voor) en Sacha (rechts achter haar) tijdens Viva l'Opera in Groenlo. Foto Ans ter Horst
Rachel (midden voor) en Sacha (rechts achter haar) tijdens Viva l'Opera in Groenlo. Foto Ans ter Horst

Rachel en Sacha met Viva l'Opera naar Varsseveld

AALTEN - Vorig jaar repeteerden de Aaltense sopranen Sacha Bleeker-Gijsbers en Rachel Westerveld nog mee als projectlid bij het regionale koor Classic WM. En zongen de sterren van de hemel tijdens twee uitverkochte concerten in Groenlo – in het koor en bij enkele ensembles. Zij waren zo enthousiast, dat beiden direct erna officieel lid werden. "Ik ben bij Classic WM gebleven omdat het genre mij erg ligt en we met z'n allen iets geweldigs hebben neergezet tijdens Viva l'Opera. Na het concert moest ik echt even landen", aldus Sacha.

Door Ans ter Horst

En Rachel vindt het koor 'een ontzettend gezellige groep mensen'. Ze geniet enorm van het zingen van opera. "In de repetities is een fijne balans tussen het studeren en verfijnen van nummers, en ruimte voor gezelligheid."
Op 17 februari doen de zangeressen met zo'n vijftig anderen mee aan een reprise van Viva l'Opera, maar nu in de Grote of Laurentiuskerk van Varsseveld. Er is vooral één groot verschil: Rachel zal daar voor het eerst solo zingen. Het is het prachtige La vergine degli angeli uit de opera La Forza del Destino van Verdi.

Solo uitdaging voor Rachel
"Dirigent Emile Engel heeft gevraagd of ik voor het aankomende concert solo wilde zingen. Hoewel ik vaker op verschillende plekken heb gezongen vind ik dit toch wel wat spannender. Opera zingen is nog weer zo anders dan alles wat ik hiervoor heb gezongen. Toch spreekt het genre mij erg aan en zie ik dit ook als een mooie uitdaging. Er zit zoveel diepte in de muziek. Opera zingen is vaak heel intens, het komt echt uit je tenen." Rachel zingt nog wel eens met een andere zangeres en muzikant tijdens herdenkingsdiensten in verzorgingstehuizen, zong soms tijdens kerkdiensten en vroeger bij Testify in Aalten.
Met elkaar brengt Classic WM bijna dertig grote koorwerken, aria's en ensembles uit opera's van onder meer Verdi, Mascagni, Mozart, Rossini en Donizetti. Nieuw tijdens dit concert is het koor van de hofdames uit de opera Anna Boleyn van Donizetti. "Dit nieuwe lied is een erg mooie, ontroerende samenzang", aldus Sacha, die denkt dat het straks in de kerk van Varsseveld schitterend zal klinken.
Eigen solisten zijn behalve Rachel Marjon Westerdiep uit Eibergen, Albert Dik (Varsseveld), Henk van Duinen, Gerard Oxener en Jan Nijman uit Winterswijk, waar ook de gastsolist Marijke ten Kate vandaan komt, en Martin Hogenkamp uit Lichtenvoorde. Hij zingt tevens een vlammend duet met Marjon.
De zang wordt begeleid door pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht op vleugel. Hij speelt bovendien solo nu twee Etudes van Rachmaninoff. Ook organist Wim Ruessink en Papillon Boddeke werken mee. Een heel gevarieerd programma en de presentatie is verrassend. Er wordt van podium èn zaal gebruik gemaakt. De preekstoel moest worden verwijderd. Geluid en licht: John en Rick te Dorsthorst van A 60 Audio Producties Didam.
Aanvang concert 20 uur. Entree 15 euro per persoon inclusief programma. Kaartverkoop via kaarten@classicwm.nl en Boekhandel Rutgers, Spoorstraat 10, Varsseveld, tel.0315-241377, en indien voorradig 's avonds aan de zaal.


www.classicwm.nl

Tekst Ans ter Horst
Fotobijschrift:

reageer als eerste
Meer berichten