Musical Jesus Christ Superstar in Zuiderkerk Aalten

AALTEN - Palmzondag, 25 maart, begint de Lijdensweek. In deze aanloop naar Pasen wordt de musical Jesus Christ Superstar opgevoerd in de Zuiderkerk, door Musical Producties Gaanderen, op uitnodiging van de Protestantse Gemeente Aalten.

Dat deze uitvoering aan het begin van de lijdensweek plaatsvindt maakt deze rockopera tot een gedenkwaardige ervaring in de aanloop naar Pasen. Het stuk behandelt, grotendeels vanuit het gezichtspunt van Judas, de laatste week uit het leven van Jezus. De rockopera beschrijft hoe Judas afstand neemt van Jezus, die in Judas' ogen de aandacht te veel op zijn persoon laat vestigen (als zoon van God, wat Judas niet gelooft) en te weinig op de goede daden die hij doet; Judas meent dat de aanvankelijk nobele beweging rond Jezus gestopt moet worden voordat zij uit de hand loopt. Tegelijkertijd zijn de hogepriesters bang voor het afkalven van hun gezag als steeds meer volk Jezus volgt en hem aanspoort hun land te bevrijden van de Romeinse overheersing. Deze houding van het volk beangstigt ook Jezus, die weet welk lot hem te wachten staat. Uiteindelijk vinden de hogepriesters en Judas elkaar en wordt Jezus verraden, waarna Judas uit wroeging zelfmoord pleegt. De lokale Joodse heerser Herodes, aan wie Jezus wordt voorgeleid, beschouwt Jezus door de verhalen over zijn wonderen slechts als een amusante goochelaar en stuurt hem, als Jezus niet aan zijn verzoeken voldoet, teleurgesteld door naar Pontius Pilatus. Deze Romeinse gouverneur van Judea, die zelf geen kwaad in Jezus ziet, ziet zich door de druk van het volk, gecombineerd met Jezus' halsstarrige houding, gedwongen Jezus te laten kruisigen.

Al in 2001 oogstte MPG uit Gaanderen het eerste succes met deze musical met een respectvolle en eigentijdse vertolking van Jesus Christ Superstar. In 2003 en 2013 volgden opvoeringen in schouwburg Amphion met avond aan avond een uitverkochte zaal. Bij de spelers en vrijwilligers bleek deze musical een speciale plek te hebben veroverd. Het bijzondere verhaal en de schitterende muziek bleken onvergetelijk en vroegen om herhaling. "Op Facebook kwam de vraag voorbij of we niet een passietocht konden organiseren", vertelt voorzitter Frans ten Velde. Maar die was er in Doetinchem al. Al pratende met elkaar kwamen ze tot de formule van 'Jesus Christ on tour' en toen ging het gebeuren. Eerst een paar jaar in Gaanderen en Gendringen, daarna in Groenlo, 's-Heerenberg, in de Eusebiuskerk en nu in Aalten.
De uitvoering wordt niet onnodig grotesk, niet met veel techniek, en de decors zijn niet enorm. MPG speelt de hele musical, alle nummers komen voorbij. Maar spel, techniek en orkest zijn kleiner. Dans en spel worden aangepast aan de ruimte in de Zuiderkerk. De ene keer zal er gedanst worden in een gangpad, de andere keer misschien wel op de kansel of de orgelzolder. "De ruimte die we aantreffen wordt creatief gebruikt. Dat is nieuw voor ons, spannend, maar een heel mooie uitdaging", aldus voorzitter Ten Velde.
MPG staat borg voor de artistieke leiding van de cast, die bestaat uit circa 45 spelers en tientallen vrijwilligers. Per voorstelling treden ook zo'n tien kinderen van het kinderkoor op.

De voorstelling is op zondag 25 maart, aanvang 19.00 uur in de Zuiderkerk. De zaal gaat om 18.15 uur open. Het entreebedrag bedraagt 13,50 euro voor volwassenen en 6,75 euro voor de jeugd tot en met 17 jaar. De toegangskaarten kunnen besteld worden via de webshop www.kerkvensterwebshop.nl. De kaarten worden gratis thuisbezorgd. Kaarten zijn ook te koop bij de boekhandels Meneer Kees en Messink en Prinsen te Aalten.

Meer berichten