Henk Rijks bekijkt de expositie. Foto: Leo van der Linde
Henk Rijks bekijkt de expositie. Foto: Leo van der Linde

Achterhoekse Meesters in Koppelkerk

BREDEVOORT - Op zondag 7 januari was het druk in de Koppelkerk. Daar vond de opening van de expositie Achterhoekse Meesters plaats. Van 12 januari tot 2 april wordt hier het werk geëxposeerd van Joop Kruip, Toon Klaver, Hennie de Korte, Gerard Velthuis en Riek van der Lichte.

Door Leo van der Linde

Het zijn schilders die hun hart verloren hebben aan de Achterhoek. Joop Kruip (1935-2016) uit Aalten leefde van en voor de kunst. Hij was een zeer veelzijdig kunstenaar en liet een oeuvre na dat reikt van olieverf tot gouaches, van beeldhouwwerk tot mozaïek. Toon Klaver (19330 uit Lochem zou een Nederlands impressionist kunnen worden genoemd. Een warm kleurenpalet kenmerkt zijn werk. Composities van stillevens, naakten en stadsgezichten zet hij rechtstreeks met kwast op het doek. Voordat Hennie de Korte (1941) neerstreek in de Achterhoek woonde hij lange tijd in Australië. Hij raakte gefascineerd door havens van vreemde landen. De verstilde sfeer van zijn schilderijen doet denken aan de Haagse School. Creëren werd Gerard Velthuis (1935) met de paplepel ingegoten. Nadat hij zijn vader als meubelmaker opvolgde, richtte hij zich volledig op het schilderen en beeldhouwen. De inspiratiebron voor zijn kleurrijke doeken is altijd het Achterhoekse en Twentse land. Riek van der Lichte (1908-2001) leerde de kneepjes van het vak in het Rijksmuseum in Amsterdam. In de Hongerwinter trok zij samen met haar zus naar het Woold bij Winterswijk. Als Amsterdams meisje verloor zij haar hart aan het Achterhoekse land.

Sylvia Heijnen, directeur van de Koppelkerk, heette de aanwezigen van harte welkom en bracht dank uit aan de vele medewerkers die behulpzaam waren bij de samenstelling van deze expositie. Wim Prinsen, oud-docent aan de Rietveld Academie en Kunstacademie in Kampen en studiegenoot van Joop Kruip, ging in op het werk van deze kunstenaar. Wethouder Henk Rijks had tijdens zijn opleiding tot onderwijzer aan de Pedagogische Academie in Doetinchem al vroeg belangstelling voor kunst, met name het werk van Karel Appel en Vincent van Gogh boeide hem. Als openingshandeling bood hij Sylvia Heijnen een boekje aan over de heer van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum Amsterdam. Het boekje vormt een mooie aanvulling op de collectie kunstboeken van de Koppelkerk. Hierna had men uitgebreid de tijd om de expositie te bekijken. De expositie is op vrijdag, zaterdag en zondag te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur in de Koppelkerk aan de Koppelstraat, Bredevoort. Entree vijf euro inclusief een kop koffie of thee.

reageer als eerste
Meer berichten