Van links af Piet van der Sanden, Mariëtte Custers, Ton Menke en Elske te Lindert. Foto Frank Vinkenvleugel
Van links af Piet van der Sanden, Mariëtte Custers, Ton Menke en Elske te Lindert. Foto Frank Vinkenvleugel

Vrouwenkoor Musica in concert met Ulfts Mannenkoor

DINXPERLO - Op zaterdagavond 9 december kunnen de bezoekers in de Goede Herderkerk aan de Allee in Dinxperlo genieten van een bijzonder kerstconcert van Vrouwenkoor Musica in samenwerking met het Ulfts Mannenkoor. Het concert is zo samengesteld dat de eigen identiteit van beide koren duidelijk hoorbaar is. Zowel dirigent Elske te Lindert van Vrouwenkoor Musica als dirigent Piet van der Sanden van het Ulfts Mannenkoor luiden met hun programmakeuze een mooie tweede adventszondag in.

Door Iris Jansen

Naast het eigen repertoire van beide koren worden er ook twee gezamenlijke nummers uitgevoerd. Elske: "We beginnen het concert met het toepasselijke 'Ring the Bells' van Libby Larsen, waarna beide koren gezamenlijk het prachtige en ontroerende 'Cantique de Jean Racine' van Gabriel Fauré zullen zingen. Het is een bijzonder stuk wat Fauré op 19-jarige leeftijd heeft gecomponeerd voor orgel en gemengd koor. Aansluitend zal het Ulfts Mannenkoor het programma voortzetten. Van der Sanden: "We hebben hierbij gekozen voor enkele sfeervolle klassiekers zoals het 'Hallelujah' van H?ndel en het Byzantijnse 'Boh predwitschnie'. Fantastische stukken om in de aanlooptijd naar Kerstmis te zingen. Vervolgens zullen onze eigen solisten Theo Reijntjes en Herman Hunting twee bekende Duitse kerstliederen zingen."

Vrouwenkoor Musica slaat hierna met enkele Engelstalige koorwerken van Karl Jenkins een andere weg in naar kerst. Elske:" Jenkins is vooral bekend van de 'Armed Man', dat hem maakte tot de meest uitgevoerde componist van deze tijd. Hij heeft vanaf deze eeuw veel gewijde muziek gecomponeerd voor koor en orkest en werkelijk prachtige eigentijdse werken geschreven waarin altijd een klassieke touch te horen valt. Van deze componist zal het vrouwenkoor de sfeervolle nummers 'In dulce Jubilo', 'Sleep Child of Winter' en 'Son of Maria' zingen".
Met het kerstlied 'Weihnachtsglocken' vervolgt het Ulfts Mannenkoor het programma, waarbij Marc Overbeek en Theo Overgoor solistisch zullen optreden.
Voor het laatste gezamenlijke optreden met 'Transeamus', sluit Musica het concert af met 'Dancing Day' van John Rutter; een bijzondere liedercyclus van Christmas Carols.

"Aangezien we gekozen hebben om het programma niet te onderbreken door een pauze, hebben we twee nummers voor samenzang met het publiek uitgezocht. Zoveel prachtige koormuziek nodigt natuurlijk uit om zelf ook te zingen", vertelt Elske enthousiast. "Ik zal hierbij begeleiden op orgel terwijl Piet alle aanwezige stemmen moet beteugelen. Een van de laatste keren waarbij men zich door deze dirigent van het Ulfts Mannenkoor kan laten leiden", voegt Elske er met een knipoog aan toe.
Dirigent Piet van der Sanden gaat verder: "Dat klopt. Met een reeks van kerstconcerten de komende weken, sluit ik een prachtige en intensieve samenwerking van 33 jaar met het Ulfts Mannenkoor af en geef het stokje letterlijk en figuurlijk door aan mijn opvolger Harmen Cnossen. Voorzitter van het Ulfts Mannenkoor, Ton Menke, vult aan: "Dit jaar is een bijzonder jaar voor het ons. Naast het afscheid van onze dirigent, beleven wij dit jaar ons zestigjarig jubileum en konden we tevens leden huldigen die zestig en veertig jaar lid van ons koor zijn. Heel wat feestelijke en memorabele momenten, die we dit jaar met een reeks mooie kerstconcerten afronden."

Ook Vrouwenkoor Musica staat aan de vooravond van een feestelijk jaar. Voorzitter Mari?tte Custers: "Volgend jaar is het aan ons om een jubileum te vieren: twintig jaar Vrouwenkoor Musica. We zijn bezig met het voorbereiden van een prachtig jubileumconcert. Elske, die sinds twaalf jaar dirigent van Musica is, stelt met het koor een mooi programma samen. "Dat zal bestaan uit highlights van de afgelopen jaren. In ieder geval staat de samenwerking met het ensemble 'Il canto di Rame' op het programma en verder zal het best moeilijk worden om te kiezen, aangezien we zoveel mooie en bijzondere concerten in de afgelopen jaren hebben gegeven", vult Elske aan. "Maar eerst kijken we met veel plezier uit naar dit mooie kerstconcert. Graag wil ik ook de fantastische samenwerking met de pianist van het Ulfts Mannenkoor, Henk Bennink, benadrukken. Ik heb in het verleden al eens het genoegen gehad om met hem samen te werken. Een geweldige vakman waarop je kan vertrouwen. Ik kan alleen maar benadrukken dat dit een heel bijzonder concert gaat worden, waarbij we hopen dat we veel bezoekers kunnen begroeten."

Zaterdagavond 9 december; Goede Herderkerk, Allee in Dinxperlo. Entree 10,00 euro. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
Gegarandeerde zitplaatsen via de voorverkoop bij VVV Dinxperlo en VVV Ulft; tevens kaartverkoop aan de zaal.


www.vrouwenkoor-musica.nl

Meer berichten