Foto: Nick Oostendorp
Columns

Randbericht | Bladeren

Tien manieren om geen last van blad te hebben

Hoe is het momenteel in uw buurt? Is het lekker rustig of hoort u voortdurend geblaas en gezuig van apparaten, die de moderne mens behulpzaam moeten zijn bij het verwijderen van ongerechtigheden uit tuin en straat. Voor mij is de herfst het mooiste jaargetijde. Eerst zijn er prachtige kleuren en daarna zijn er dwarrelende blaadjes, die voor fraaie mozaïeken op het plaveisel bij huis en daaromheen zorgen. Helaas worden deze tijdelijke kunstwerken snel vernietigd.

Omdat ik me kan voorstellen dat niet iedereen de bladkunstwerken wil behouden, doe ik tien suggesties om zonder lawaaiterreur geen last van blaadjes te hebben. De eerste en eenvoudigste manier is niets doen. Laat blad vallen en laat de wind zijn werk doen. U zult zien dat alles netjes op één hoop wordt geblazen. De tweede manier is vertrouwen op de buren. Die zullen weliswaar bij uw achter het huis geen hulp zijn, maar de paden er naar toe houden ze wel vrij. Of ze vegen al uw blad voor uw poort. Dan hoeft het alleen nog in de groene container geschept worden.

De derde manier is selectieve verontwaardiging. Reageer uw herfstwoede af op het gebladerte op uw stoep en veeg alles de tuin in, waar regenwormen en andere bodemdieren hun nuttige verterende werk kunnen doen. De vierde manier is sorteren van blad. Het motto hierbij is dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen blad. In mijn geval ruim ik de kastanje- en hazelaarbladeren op. Maar die plataan- en esdoornblaadjes zijn echt niet van mij. Die worden naar de rechtmatige boombezitter in de buurt terug gebracht. De vijfde manier is zelf blazen. Met uw eigen longen. Wees een kerel en blaas zelf! Gewoon op de knieën en doen. Zeer gezond.

De zesde manier is radicaler, maar omdat ik genoeg mensen ken die een hekel aan bomen hebben weet ik dat die reëel is. Zij zijn niet te beroerd de gemeente te verzoeken alle bomen uit hun omgeving te verwijderen. Bomen zijn mooi in het buitengebied, niet in het dorp. De zevende manier gaat nog een stapje verder. Verhuis naar een land zonder bomen en struiken. Ik heb het voor u uitgezocht. De Sahara is heel geschikt. Maar ja, zelfs daar staat soms nog een enkel struikje. Denk je eindelijk van blad af te zijn … Vandaar de achtste methode: meldt u aan voor emigratie naar Mars. Uit betrouwbare bron weet ik dat in 2022 het eerste ruimteschip vertrekt.

De negende manier om blad te verwijderen mag u zelf invullen, want ik kan niet alle mogelijkheden voor u bedenken. De tiende is mijn favoriete. Veeg al het blad op een grote hoop en deponeer die op een droge plek. Laat het goed drogen en vul er uw kussenslopen en hoeslakens mee. Onder het blad, zeker als dat afkomstig is van uw eigen bomen en struiken, zult u heerlijk slapen. Maar verwen ook anderen er mee. Zelf geef ik al een paar jaar op verjaardagen familie en bekenden een kastanjebladkussen of een hazelaardekbed. Soms zelfs spontaan als ik er zin in heb. Tot nu toe heb ik er nog geen klacht over gehoord. Daarom vermoed ik dat ze in de smaak zijn gevallen.

reageer als eerste
Meer berichten