Hans Beele. Foto: Karin Stronks
Hans Beele. Foto: Karin Stronks

De man achter Beele Engineering

'Buffelen en bufferen'

Door Karin Stronks

AALTEN – Beele Engineering is een mondiaal bedrijf, het exporteert naar vijftig landen. Eigenaar Hans Beele vliegt de hele wereld over voor het geven van presentaties en advies over veiligheid, daar is Beele Engineering in gespecialiseerd. Tientallen patenten heeft het bedrijf inmiddels op haar naam staan. Op woensdag 20 september wordt de officiële openingshandeling verricht voor de bouw van Sealing Valley, een kenniscentrum, in Aalten. Met de bouw van de campus is een bedrag van 20 miljoen euro gemoeid. De spil in het bedrijf is Hans Beele, een zeer gedreven 'man van voor de oorlog'. Wie is Hans Beele eigenlijk?

Hans Beele groeide op in Rotterdam, in het havengebied. Als jongen was hij vaak in de haven te vinden, bij de enorme schepen die aanmeerden, die hun vracht kwamen lossen. Zijn grootvader loodste de binnenkomende schepen veilig de haven binnen met behulp van een sleepboot. Beele glimlacht: "Als tien-jarig jongetje mocht ik af en toe van grootvader zelf achter het stuur van de sleepboot, hij liet me zelfstandig schepen binnen slepen. Ik weet bijna zeker dat oma het daar niet helemaal mee eens was…"

De familie Beele heeft geen honger gekend, echter rijk was het gezin ook weer niet. Hans Beele mocht naar de HBS-B. "Deze opleiding rondde ik af met het advies om naar de universiteit te gaan maar dat zat er niet in. Ik ben na de HBS in militaire dienst gegaan, als 'gestudeerde', en kreeg de militaire opleiding bij de luchtmacht. Het was een zware opleiding, zeer fysiek. Als Z-Engineer, officier, werkte ik aan de straalmotoren, heb veel geleerd in mijn diensttijd. Over chemie, administratie en techniek", vertelt Hans Beele.

Hans Beele deed werkervaring op bij diverse bedrijven en besloot om voor zichzelf te beginnen, aanvankelijk in een flatje, samen met zijn vrouw Agaath, waarmee hij 55 jaar geleden trouwde. Hij zegt: "Mijn eerste afdichtingen maakte ik voor wasmachines! Mijn vrouw heeft altijd achter me gestaan, en me veel geholpen met administratieve taken. Ook staat ze natuurlijk achter de groei, de innovaties, de investeringen, het vele reizen."

"Of ik een privé leven heb? Ja hoor! 's Avonds eten we samen en dan laten we het werk rusten. Wel gaat hier de lamp bijtijds uit, 's morgens begint onze dag weer vroeg", aldus Beele. Hij voegt toe: "Wat me nu het meest bezig houdt is om de kennis die wij opgedaan hebben te delen. Want als ik er niet meer ben moet het bedrijf voortgezet worden. Daarom heb ik die drive, daarom investeren we in dit kenniscentrum in Aalten ook al ben ik een 'man van voor de oorlog'! Overigens heeft mijn jeugd me geleerd dat je niet stil moet zitten, en sparen! Buffelen en bufferen!"

6 reacties
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221749&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=aaltensnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=709,712" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>