Woensdag repetitieavond 19.45 uur, wie wil kan komen kijken. Foto: PR
Woensdag repetitieavond 19.45 uur, wie wil kan komen kijken. Foto: PR

Zij-instromers, herintreders en laatbloeiers bij De Eendracht

AALTEN - Elke woensdagavond zitten er in het gebouw van Eendracht Aalten 'De Opmaat' een veertigtal muzikanten enthousiast klaar voor de repetitie, een avond vol muzikaal plezier, verbondenheid én gezelligheid. De weg van als kind beginnen en doorstromen naar het 'grote orkest' is voor Aaltenaren vaak bekend. Maar De Eendracht biedt ook volwassenen opties om op latere leeftijd (opnieuw) te beginnen. Recentelijk zijn er drie volwassen muzikanten ingestroomd.

In de categorie 'herintreder' valt Jolanda De Lauw (38 jaar). Na een lange periode van twijfel besloot ze om de muzikale draad weer op te pakken. Jolanda: "Ook ik volgde als kind dat bekende spoor van opvolgend blokfluitles, muzieklessen en daarna bij een orkest spelen. Ik heb verschillende instrumenten bespeeld, maar ben uiteindelijk blijven 'hangen' op de tenorsax. Door verhuizingen heb ik bij verscheidene orkesten gemusiceerd, maar toen ik in 2008 naast een fulltime baan ging studeren ben ik gestopt. Het is sinds die tijd altijd blijven kriebelen. Maar die kriebels onderdruk je met uiteenlopende redenen. Ik heb een fulltime baan, kinderen, kampte met schuldgevoelens naar de rest van mijn gezin en hoe muzikaal ben ik überhaupt nog na bijna tien jaar stilstand?"

Voorzitter van De Eendracht Herco Schreurs legt uit: "We horen regelmatig van volwassenen dat het kriebelt om weer te gaan spelen, of een instrument te leren spelen. Maar zien ook de twijfel 'kan ik het nog?' of 'kan ik dat wel leren?' en 'hoe gaat dat dan in zijn werk?'. We willen het plezier dat wij beleven meer dan graag overbrengen op anderen. We zijn dan als vereniging ook enorm blij met de volwassen muzikanten die binnenkort instromen. Zij-instromers, herintreders en laatbloeiers: we hebben iedereen wat te bieden!"

Dirigent van het fanfareorkest is sinds 2012 Egbert Van Groningen. Egbert geeft aan: "Dat wat je leuk vindt, kan je leren. En leren doe je door het gewoon te proberen. Als je de fijne kneepjes van jouw instrument doorhebt via muzieklessen, leer je continue door tijdens de repetitie. Iedereen is bezig met het verbeteren van zijn of haar muziekspel op zijn of haar eigen niveau. Het gaat er om dat je dat met plezier doet. In de repetities gaan we samen aan de slag om zo mooi mogelijk muziek te maken."

De Eendracht kiest er bewust voor om geen specifieke cursus in het leven te roepen, maar op maat te bekijken wat iemand nodig heeft. Herco: "De muzikale achtergrond van een volwassene kan zo verschillend zijn. We willen daarom samen met iemand bekijken wat de weg is om zo snel mogelijk aan te sluiten bij de fanfare. Het allerbelangrijkste is dat we de drempels weg willen nemen. Want die zijn er namelijk helemaal niet. Als het ergens kriebelt om (opnieuw) een instrument te gaan spelen is het erg leuk om daar wat mee te doen. Zonde om die passie niet verder te ontwikkelen!"

Op dit moment is de fanfare in voorbereiding op de concoursdeelname komend najaar. In de periode daarna zullen de nieuwkomers gaan instromen. Jolanda: "Ik heb sinds de zomervakantie weer een instrument en oefen fanatiek. Heerlijk, had ik veel eerder moeten doen. Ik heb zin om bij het orkest aan te sluiten. Aan de twijfelaars zou ik het motto van de Zwarte Cross mee willen geven: 'Vaak bu-j te bang!' Zo is het echt. Ik heb zelf lang getwijfeld en vond allerlei redenen om niet te beginnen. Terwijl je beter spijt kan hebben van dingen die je gedaan hebt, dan dingen die je niet gedaan hebt. Bij twijfel of je weer moet gaan spelen? Doen!"


www.eendrachtaalten.nl

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221749&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=aaltensnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=709,712" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>