Reclameheffing komt er ook in Dinxperlo

AALTEN – Ook in Dinxperlo zal binnenkort een reclameheffing worden ingevoerd. Het voorstel van Burgemeester en Wethouders werd besproken in het Ronde tafelgesprek financiën. Hoewel de leden de nodige vragen hadden, zeiden ze uiteindelijk dat het voorstel als akkoordstuk naar de gemeenteraad kan. Gerrit van Veen, die namens IODUS (Internationale Ondernemingsvereniging Dinxperlo Unternehmersvereinigung Suderwick) insprak, vertelde dat het geld dat via de heffing binnen komt, gebruikt zal worden om meer activiteiten in het winkelcentrum te organiseren. Die moeten meer mensen naar de winkels lokken.

Door Bernhard Harfsterkamp

De gemeente heeft al ervaring met de reclameheffing in Aalten. Daar worden met de opbrengt door de Stichting Aalten promotie (SAP) allerlei activiteiten verzorgd. Wethouder van financiën Ted Kok vertelde dat er geen problemen zijn geweest bij de inning van de gelden. "Er zijn drie gesprekken geweest naar aanleiding van bezwaren", zei Kok, "maar die zijn niet gegrond verklaard." Kok verwacht dan ook geen problemen bij de invoering in Dinxperlo "Wij doen het werk als er wel bezwaren komen", zei Kok. "De gemeente vangt de klappen op en geeft het geld door aan SAP en IODUS." De gemaakte kosten hiervoor vallen mee. In Aalten werd 40.000 euro opgehaald. "Onze kosten zijn minder dan 1000 euro geweest", zei de wethouder.

Al enthousiast aan de gang
Gerrit van Veen verwachtte geen problemen met de invoering in Dinxperlo. Bij een enquête onder de winkeliers bleek niet iedereen enthousiast, maar inmiddels zijn er geen negatieve geluiden meer. Niet alle winkeliers, met name landelijke ketens, hebben gereageerd. "Maar wie zwijgt stemt toe", zei Van Veen. IODUS hoopt met de nieuwe activiteiten die door de reclameheffing mogelijk worden gemaakt de terugloop van het aantal bezoekers aan het Dinxperlose winkelcentrum tegen te gaan. Er is inmiddels een activiteitencommissie opgericht bestaande uit zes leden uit de middenstand en zeven leden uit de Dinxperlose samenleving. Een winkelcentrum dat veel bezoekers trekt is immers belangrijk voor de leefbaarheid van het hele dorp. "We zijn nu al aan enthousiast aan de gang." IODUS is van plan om elke twee jaar de activiteiten te evalueren. "Dan kan iedereen zich uiten over wat goed gaat en niet goed gaat", zei Van Veen. Daarna kunnen de plannen voor de activiteiten eventueel worden gewijzigd. De samenwerking met Suderwick krijgt ook nog aandacht. Daarvoor zal het contact met de gemeente Bocholt formeler worden gemaakt.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221749&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=aaltensnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=709,712" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>