De dames zijn klaar voor de ballonvaart. Foto: Karin Stronks
De dames zijn klaar voor de ballonvaart. Foto: Karin Stronks

Senioren mee met Zonnebloemvaart

BARLO – Twee dames op leeftijd beleefden op vrijdag 1 september een mooi avontuur. Stien van Eerden en Gerritje Wagenvoort maakten een ballonvaart in een luchtballon met een aangepaste mand van de Zonnebloem. Ze zaten in speciale stoelen die hoog geplaatst waren zodat de dames een prima uitzicht hadden. Totaal gingen zes personen mee met de Zonnebloemvaart. De ballonvaarders kregen een spontaan applaus en werden uitgezwaaid door een groot aantal toeschouwers.

Door Karin Stronks

Rond de klok van zes uur was het een drukte van belang in een weiland aan de Straksweg in Barlo. Gerritje Wagenvoort en Stien van Eerden zaten rustig in tuinstoelen met een bekertje koffie in de hand. Het wachten was op de crew van Ad Ballon met de speciale mand van de Zonnebloem en de luchtballon. Gerritje Wagenvoort maakte al eerder een ballonvaart mee. Ze zegt: "Ik heb deze ballonvaart voor mijn verjaardag gekregen van de kinderen en kleinkinderen. Het is een mooie ervaring! Van mij mag het nu wel gaan gebeuren!" Stien van Eerden heeft zichzelf getrakteerd op de ballonvaart. "Ja ik heb er veel zin in, vind het spannend! Ik ben nog nooit mee geweest! Ik vind het erg vernuftig hoe ze dat allemaal doen", glimlacht Stien.

Eindelijk was het zover, de jeep met aanhangwagen arriveerde en reed het weiland in. De enorme tas met de luchtballon, de mand en andere toebehoren werden uitgeladen. De crew, bestaand uit Ad, Carolien en Robbie, kreeg hulp van enkele sterke mannen uit Barlo bij het uitrollen van de ballon en het op z'n kant leggen van de mand. Het ging erg snel, in no-time was alles klaar om koude lucht in de reusachtige ballon te blazen. Er werd een oranje ballonnetje opgelaten om te kijken hoe de wind stond. Het ballonnetje steeg vrijwel verticaal. Na een telefoontje met een weerstation en het bestuderen van de lucht werd de sterke ventilator aangezet.

Ad vertelde enkele bijzonderheden over de gang van zaken en de mand werd rechtop gezet. Hij besloot zijn uitleg: "Het is vrij rustig weer, ik verwacht een kalme landing. Wel erg oppassen met het uitstappen, als er twee of drie passagiers de mand hebben verlaten stijgt hij soms weer op, houd dat goed in de gaten!" De dames werden op hun stoelen geholpen en de veiligheidsgordels werden vastgeklikt. De vier overige ballonvaarders klauterden over de hoge rand en Ad warmde intussen de lucht in de ballon op met behulp van twee grote branders. Even later kwam de mand van de grond, steeg vrij snel op en werden de ballonvaarders uitgezwaaid door hun familie, vrienden, buurt en bekenden.

Meer berichten