Vrijwilligersmarkt

Vrijwilliger Tom Mengers vertelt

Tom Mengers. Foto: Cettela Slootmans
Tom Mengers. Foto: Cettela Slootmans

'Het is een kleine moeite en het geeft een groot plezier'

Door Cettela Slootmans

AALTEN/DINXPERLO – Figulus Welzijn, de Aaltense Uitdaging en SAP Aalten houden samen met allerlei organisaties uit de gemeente Aalten een vrijwilligersmarkt bij De Ahof in Aalten op vrijdag 6 oktober. Doel is om mensen die vrijwilligerswerk overwegen te gaan doen, en mensen van organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, met elkaar in gesprek te brengen en zo mogelijk een match te maken. In de aanloop naar de markt vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en waarom het zo leuk is. Deze week vertelt Tom Mengers over zijn werkzaamheden voor het Taalmaatjes-project.

Om de integratie van statushouders in de gemeente Aalten te bevorderen, is stichting Figulus actief met het Taalmaatjes-project. Vrijwilligers worden gekoppeld aan een statushouder uit de gemeente en helpen deze persoon vervolgens met het leren van de Nederlandse taal. Zo is vrijwilliger Tom Mengers als Taalmaatje gekoppeld aan de uit Eritrea afkomstige Mebrahtom.
Tom Mengers (35) is geboren in Winterswijk en woont sinds twee jaar weer in de plaats waar hij is opgegroeid: Aalten. Mengers is maatschappelijk betrokken en wil graag iets betekenen voor de maatschappij. Drie maanden geleden kwam hij in aanraking met het Taalmaatjes project. "De vluchtelingencrisis is een hot item en ik zou deze mensen graag beter willen begrijpen." De Aaltenaar lijkt een taalbarrière een groot probleem als je in een vreemd land komt. Door hulp te bieden bij het leren van de Nederlandse taal hoopt Mengers mensen snel vooruit te kunnen helpen.
Zodoende is Tom sinds drie maanden het taalmaatje van Mebrahtom. Mebrahtom is 32 jaar oud en is sinds drie jaar in Nederland, nadat hij gevlucht is uit Eritrea. Sinds zes maanden woont hij in Aalten. Eén keer per week helpt Tom met de studiestof die de Eritreeër voor zijn cursus Nederlands bestudeert. Mengers beschrijft hem als een zeer gedreven persoonlijkheid. "Hij is erg gemotiveerd om goed Nederlands te leren spreken en hoopt met zijn opleiding hier aan de slag te kunnen gaan."

Naast het vrijwilligerswerk voor het Taalmaatjes project werkt Tom bij een metaalbedrijf in Lochem en geeft hij hardlooptrainingen. Omdat Mebrahtom graag gezond wil blijven, gaat hij één keer in de week met Tom naar een loopgroep in Lievelde. De Nederlandse taal wordt zodoende in de praktijk gebracht, Mebrahtom blijft fit en er worden nieuwe contacten gelegd.

Een van de mooie kanten van het vrijwilligerswerk als taalmaatje is volgens Mengers dat het je wat van de Westerse wereld laat zien. "Het laat zien in wat voor een welvaart wij leven. Toen ik Mebrahtom voor het eerst met de auto ophaalde om naar de looptraining te gaan, snapte hij bijvoorbeeld niet hoe hij in de auto moest komen." Naast het welvaartsverschil die de mensen in het land van herkomst hadden, wordt helaas ook de ellende die deze mensen meemaken duidelijk. Zo zijn de vrouw en kinderen van Mebrahtom nog in Eritrea en kunnen zij nog niet naar Nederland komen.

Dat je deze ellendige situaties van dichtbij zult meemaken kan men als een minder leuke kant van dit vrijwilligerswerk zien, maar Mengers ziet juist de mogelijkheden die je aan deze mensen kunt bieden. "Met slechts een uurtje per week kun je deze mensen al helpen. Ze gaan veel sneller vooruit dan als ze alleen zijn aangewezen op de lessen die ze elders krijgen." Mengers raadt het aan om taalmaatje te worden als je interesse hebt in mensen, een beetje houdt van lesgeven en graag andere mensen vooruit wil helpen in Nederland. "Het is een kleine moeite en het geeft een groot plezier!"

Organisaties, die zich willen presenteren op de Vrijwilligersmarkt op vrijdag 6 oktober, kunnen zich aanmelden via info@aaltenseuitdaging.nl.

reageer als eerste
Meer berichten