Marjan Roerdinkveldboom en Dini Veerbeek (rechts) buiten bij De Ahof, waar de Vrijwilligersmarkt plaatsvindt. Foto: Lydia ter Welle
Marjan Roerdinkveldboom en Dini Veerbeek (rechts) buiten bij De Ahof, waar de Vrijwilligersmarkt plaatsvindt. Foto: Lydia ter Welle
Vrijwilligersmarkt

Op zoek naar vrijwilligers(werk)

Vrijwilligersmarkt, vrijdag 6 oktober

Door Lydia ter Welle

AALTEN – De Aaltense Uitdaging, Figulus Welzijn en de Stichting Aalten Promotie (SAP) hebben de handen ineen geslagen om een vrijwilligersmarkt te houden. Die markt vindt plaats op vrijdag 6 oktober van 14.00 tot 17.00 uur bij De Ahof (Polstraat 9 in Aalten). De vrijwilligersmarkt is bedoeld om vrijwilligers en vrijwilligerswerk elkaar te laten ontmoeten, en is nadrukkelijk gericht op de gehele gemeente Aalten.

De drie initiatiefnemers doen het niet alleen, vertelt Dini Veerbeek van Figulus Welzijn: "We hebben contact gezocht met allerlei organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers en naar vrijwilligerswerk. Zo werken we samen met Careaz, Estinea, Marga Klompé, maar ook met VIT hulp bijmantelzorg, Humanitas en clubs als AD '69, AZSV en de Aaltens Musea. En een belangrijke partner is ook Schaersvoorde. Deze school ziet het als deel van de opvoeding en opleiding dat leerlingen kennismaken met vrijwilligerswerk. Samen maken we er een mooi spektakel van, die zesde oktober, met als doel mensen te laten zien wat er allemaal voor mogelijkheden zijn op het gebied van vrijwilligerswerk, en vooral: hoe leuk vrijwilligerswerk is."

Nieuwe mogelijkheden
Marjan Roerdinkveldboom, als mantelzorgconsulent verbonden aan VIT hulp bij mantelzorg, is groot voorstander van het doen van vrijwilligerswerk. "Natuurlijk ben ik voorstander omdat we in onze maatschappij, en ook bij onze organisatie, nu eenmaal niet zonder vrijwilligers kunnen. Maar vooral ook omdat vrijwilligerswerk zoveel te bieden heeft. Het brengt je als vrijwilliger een heleboel positiefs. Niet alleen omdat het een fijn gevoel is om iets voor een ander te kunnen betekenen. Maar vrijwilligerswerk kan je ook ontspanning bieden naast je dagelijkse werk. Het is een kans om eens iets heel anders te doen. Soms betekent vrijwilligerswerk een opstap naar een betaalde baan. Of je ontdekt als jongere, welk werk je goed ligt en wat niet, daarmee kan het helpen bij beroeps- en opleidingskeuze. Kortom: niet alleen goed voor de samenleving, maar ook een kans op nieuwe mogelijkheden. Als je vrijwilligerswerk doet, leer je jezelf op een heel andere manier kennen."

Veel soorten vrijwilligerswerk
Dini Veerbeek vult aan: "Voor anderen betekent het doen van een vrijwilligersklus ook, dat ze uit hun eigen – soms best eenzame - 'hokje' komen. Dat ze deel uit gaan maken van een geheel, nieuwe contacten opdoen. Dat ze opeens merken: 'Hé, ik kan dit! Ik ben hier best goed in!'. Dat is goed voor je gevoel van eigenwaarde, en dat maakt dat je steviger in je schoenen komt te staan. Bij het zoeken naar een nieuwe baan, een opleiding, of gewoon: bij het dagelijkse leven."
Ze benadrukt dat er vele soorten vrijwilligerswerk zijn. "Van een uurtje in de week of twee weken, tot meer dagdelen. Van een project dat maar een paar dagen kost, tot helpen bij iets dat langere tijd doorloopt. Van iets waarbij je daadwerkelijk de handen uit de mouwen steekt, tot iets waarbij je je kennis van bijvoorbeeld taal, techniek, financiën of organiseren inzet. Op het gebied van zorg, sport, cultuur en welzijn, tot werken in de tuin, als chauffeur of bij klusjes en bij ondersteuning van mensen. Echt, op allerlei terreinen worden mensen gezocht."

Aanmelden
Op de Vrijwilligersmarkt van vrijdag 6 oktober van 14.00 tot 17.00 uur bij De Ahof presenteren zich organisaties, clubs en verenigingen in een stand. Met informatie op papier, maar vooral ook door in gesprek te gaan met mensen. Daarom zijn juist ook mensen, jong of al wat ouder, die nog twijfelen of ze vrijwilligerswerk willen doen, en/of die nog niet weten wat. "Het is echt onze bedoeling dat mensen met elkaar in gesprek komen, en dat er zo mooie matches ontstaan. Van iemand die precies dat vrijwilligerswerk vindt dat bij hem of haar past, met een club of organisatie die precies de juiste vrijwilliger vindt", zeggen Marjan en Dini.
De komende weken stellen we in Aaltens en Dinxpers Nieuws diverse vrijwilligers voor, die zeer uiteenlopende vormen van vrijwilligerswerk verrichten.
Verenigingen en organisaties kunnen zich via de Aaltense Uitdaging nog aanmelden voor een plekje op de Vrijwilligersmarkt.


info@aaltenseuitdaging.nl

Reageer als eerste
Meer berichten