John en Joop (rechts) Leonhardt. Foto: Frank Vinkenvleugel
John en Joop (rechts) Leonhardt. Foto: Frank Vinkenvleugel

Merrem Kunststoffen bouwt als eerste op bedrijventerrein 't Hietveld

DINXPERLO - Al decennialang spelen de bedrijven op het industrieterrein De Rietstap een belangrijke rol voor Dinxperlo en directe omgeving wat betreft aanzien en werkgelegenheid. Door de goede ontsluiting naar een uitgebreid internationeel wegennet en de aantrekkelijke m2-prijs is het voor bedrijven hier goed zaken doen. Naast de bekende 'oude' Dinxperse bedrijven hebben zich de laatste jaren ook veel nieuwe bedrijven in Dinxperlo gevestigd. Door een sterke bedrijfsontwikkeling zijn diverse bedrijven thans uit hun jasje gegroeid; zo ook Merrem Kunststoffen, gevestigd aan de Helmkamp in Dinxperlo. Dit bedrijf bouwt als eerste een nieuw bedrijfspand op het onlangs ontsloten industrieterrein 't Hietveld.

Door Iris Jansen

John Leonhardt, één van de directeuren, vertelt: "Op dit moment hebben we zo'n 2500 m2 tot onze beschikking, maar dat is echt veel te weinig. In de afgelopen jaren hebben we steeds hier en daar een stukje bedrijfspand erbij weten te huren, maar op den duur gaat het gebrek aan ruimte de bedrijfsgroei tegenwerken. Op dit moment hebben we dringend behoefte aan nieuwe machines, maar we kunnen ze niet meer plaatsen. Een luxe-probleem, maar wij zijn een uitermate gezond bedrijf, dus de bouw van een nieuw en veel groter bedrijfspand lag voor de hand. Wij zijn blij dat we in Dinxperlo een mooie locatie voor onze bedrijfsexpansie gevonden hebben. Wanneer we hier hadden moeten vertrekken had dat op de werkgelegenheid in Dinxperlo een negatief effect gehad."

Merrem Kunststoffen is van huis uit geen 'Dinxpers' bedrijf, maar is wel een familiebedrijf met een rijke historie die teruggaat tot 1870. Merrem & la Porte was destijds een technisch handelshuis met veel aanzien. In 2006 zijn John en Joop Leonhardt in Dinxperlo begonnen als dochteronderneming van Merrem Materials, en hebben daarmee de fundering gelegd van de huidige Merrem Kunststoffen Group. Het succes van Merrem Kunststoffen bv in Dinxperlo heeft ertoe geleid dat thans alle kunststof-vestigingen vanuit Dinxperlo worden aangestuurd en dat daarmee ook in Dinxperlo de algehele leiding is gevestigd. Daarmee zijn de gebroeders Leonhardt tevens aandeelhouder geworden van de Merrem Kunststof Group.

Mooie locatie
"Met de nieuwe locatie aan de Rondweg zetten we als hoofdvestiging wel een visitekaartje neer. Met een totale bedrijfsoppervlakte van 5100 m2, een twee bouwlagen tellend kantoorgebouw met moderne personeelsfaciliteiten op een terrein van 14.000 m2, kunnen we weer investeren."

Het nieuwe pand, getekend door ERS Architecten uit Terborg en gebouwd door Aannemersbedrijf Klomps uit Dinxperlo, krijgt volgens Leonhardt een strakke, moderne maar ook een frisse en jonge uitstraling; dynamisch en van internationale allure. "Tenslotte hebben we ook veel klanten in het buitenland, dus dat mag je best uitstralen. De voorgevel krijgt een breedte van 90 meter en de diepte bedraagt 60 meter. Het pand wordt voorzien van zonnepanelen en ledverlichting. We proberen zo energiebesparend mogelijk te bouwen waarbij er geprobeerd wordt warmte van de machines te hergebruiken. Wat betreft de klimaatbeheersing gaan we over op adiabatische (zonder uitwisseling van warmte met de omgeving; red.) koeling. Dat is een beproefd concept gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. Dat levert een veel betere luchtkwaliteit op de werkvloer op."

Leonhardt is van mening dat, met de uitbreiding en ligging van dit nieuwe industriepark, Dinxperlo en daarmee ook de gemeente Aalten zichzelf goed op de kaart zet. "Niet alleen als gemeente, maar ook als een dorp met een goed ondernemersklimaat."

Meer arbeidskrachten nodig
Zo langzamerhand is Merrem uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse kunststofbewerkers. Het bedrijf bewerkt allerlei soorten kunststof materiaal door middel van frezen, draaien, zagen, buigen, profileren en verlijmen. Het bedrijf beschikt over grote voorraden halffabrikaten, plaat- en staafmateriaal; dat ook verder wordt doorverkocht. Merre, produceert het meest voor machines ten behoeve van de levensmiddelenindustrie en voor medische apparatuur. Vooral het freeswerk is een specialiteit. De technische ontwikkelingen worden steeds geavanceerder, dus dat vraagt een grote investering in computergestuurde machines, maar ook in geschoold personeel.

"Wanneer we ons nieuwe pand begin 2018 zullen betrekken staat er totaal 4500 m2 productieruimte en volautomatisch magazijn tot onze beschikking. Elke goede man of vrouw is van harte welkom om bij ons te komen werken. Er is een groot tekort aan technisch personeel, dat merken we nu al. Goed gemotiveerde jongens en meisjes met een technische opleiding kunnen we hier altijd gebruiken. Het is afwisselend werk; je moet kennis van IT en techniek hebben. Er heerst hier een uitstekend arbeidsklimaat en de saamhorigheid is groot. Personeel is een belangrijke schakel binnen een bedrijf; daar moet je in investeren, ook qua interne opleiding, maar daarbij de sociale aspecten nooit uit het oog verliezen. We hopen dat de schoolverlaters met een technisch opleiding ons weten te vinden en een kijkje bij ons bedrijf komen nemen. Merrem is ook een erkend leerbedrijf, dus stages zijn ook mogelijk", aldus Leonhardt.

Merrem hoopt in januari het nieuwe pand aan de Jaegerinkweg 16 te betrekken. Daarna wordt spoedig een open huisgehouden. "We willen graag aan de inwoners van Dinxperlo en de familieleden van onze werknemers het nieuwe pand laten zien."


www.merrem-kunststoffen.nl

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221749&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=aaltensnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=709,712" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>