De kinderboerderij met bijenstal is ook onderdeel van De Ahof. Foto: Gerard te Hennepe
De kinderboerderij met bijenstal is ook onderdeel van De Ahof. Foto: Gerard te Hennepe

'Door actief te betrekken raakt iedereen betrokken'

AALTEN - Woensdagmiddag 12 juli bezochten Bea Schouten (gedeputeerde provincie Gelderland) en Mariette van Zuilen (programmamanager) historische boerderij de Ahof in Aalten. Zij bezocht de Ahof in het kader van het programma Leefbaarheid dat wordt gedraaid door de provincie Gelderland.

De Ahof huisvest onder meer een kinderboerderij, Figulus Welzijn, Figulus Vluchtelingenwerk, Capabel Taal inburgering, Sensire maatschappelijk werk, MEE-Oost, Humanitas, zorgorganisaties Estinea en De Lichtenvoorde, het Natuur en Milieu Educatiecentrum en de bijenvereniging. Met hart voor alle inwoners van Aalten creëren deze maatschappelijke organisaties van Aalten gezamenlijk een centrale ontmoetingsplek: belevings- en participatieplein de Ahof. Dit doen zij met een duidelijke missie en visie: het vergroten van ieders levensvreugde in de gemeente Aalten door initiatieven die vanuit de samenleving ontstaan te faciliteren. Daarbij wordt het te leveren maatwerk aan het individu op de eerste plek gezet en niet de financieringsstromen, zoals elders in het land vaak het geval is.
Voor jong en oud, Achterhoeker en nieuwe Nederlander, vitale mensen en zij die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, gaat de Ahof als plek van samenbrengen, samenkomen en samendoen een sterker gevoel van verbinding brengen. De toekomstige Ahof als belevings- en participatieplein wordt daarmee een plek waar mensen de kans krijgen om deel te nemen aan de maatschappij en te bouwen aan meer zelfvertrouwen. Het contact met mens, dier en natuur geeft daarbij plezier en voldoening en laat hen ervaren dat iedere bijdrage ertoe doet.

Vanuit het gevoel samenbrengen, samenkomen en samendoen was ook Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN) uitgenodigd. Samen met de Gemeente Aalten en Figulus zijn zij op zoek gegaan naar een manier om cultuur- en taalverschillen te overbruggen. Hulpverleners, vrijwilligers en medewerkers willen vluchtelingen met status begeleiden in het integratie traject en de participatie naar werk. Belangrijk is dan om elkaar te begrijpen en te verstaan.
Vanuit deze visie is het idee ontstaan om workshops te geven door cultuurspecialisten van TVcN die helpen om inzicht te geven in de cultuurachtergrond van de statushouders. Nu nog blijven veel zaken onuitgesproken zoals angsten, overtuigingen en gedachten. Het doel is het bereiken van begrip tussen hulpverlener en statushouder.
Daarnaast gaan de cultuurspecialisten meedenken met de participatieworkshops om er zeker van te zijn dat ook hier de juiste taal- en cultuurverbindingen worden gemaakt.
Elkaar begrijpen heeft te maken met kennis van elkaars taal en cultuur en vormt de basis om elkaar succesvol op weg te helpen.
De provincie Gelderland heeft deze plannen met enthousiasme aangehoord en toegezegd graag mee te denken hoe dit, naast deze succesvolle pilot tot samenwerking, ook regionaal geïmplementeerd kan worden. TVcN is van plan deze vorm van cultuurspecialisten landelijk in te zetten.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221749&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=aaltensnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=709,712" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>