Jan te Slaa. Foto: collectie Leo van der Linde
Jan te Slaa. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: Jan te Slaa op het Marktplein in Aalten

AALTEN - Het zoekplaatje van 4 juli was een opname, gemaakt in het dorp, in de periode rond 1930. Op de foto is Jan te Slaa te zien op het marktplein in Aalten. Op de achtergrond het pand van textielmagazijn: 'Lammers te Post', nu Postiljon Mode Aalten.

Rond 1900 stond er het eerste postkantoor van Aalten. In de negentiende eeuw was het de aankomstplek van koetsen. De komst van postkoetsen in Aalten trok vroeger veel bekijks. Postiljon betekent postbezorger; hij deed dat te voet, te paard of met een koets of wagen.

Jan te Slaa was een bekende dorpsomroeper, maar had diverse andere functies. Op de foto is hij waarschijnlijk bezig met het ijken van weegschalen die gebruikt werden tijdens de weekmarkt. Jan te Slaa was ook bekend als nachtwaker. Zijn klepper en ratel liggen in de vitrine van de Aaltense Musea. Hij was ook doodgraver, hulpbesteller, afslager bij veilingen en orgeltrapper. Kortom een manusje van alles. Verder zien we op deze foto het hekwerk van Stegers. Deze zaak heette vroeger café 'Tante Mina'.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221749&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=aaltensnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=709,712" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>