Ouderen leven op door contact met een dier. Foto: Kristel te Bokkel
Ouderen leven op door contact met een dier. Foto: Kristel te Bokkel

Nieuwe samenwerking Beth San en kinderboerderij de Ahof

AALTEN – De groepswonende ouderen bij Beth San krijgen sinds afgelopen week regelmatig een speciaal bezoek. Elke veertien dagen zal er een dier van kinderboerderij de Ahof langskomen voor een knuffel en een aai. De samenwerking tussen Beth San en kinderboerderij de Ahof ging dinsdag 4 juli van start en zal zorgen voor wat ontspanning en gezelligheid bij de dementerende ouderen.

Door Kristel te Bokkel

Hoewel het plan vooral ontstond voor de gezelligheid en ontspanning, is het op andere vlakken ook een aanwinst voor de ouderen, vertellen organisatoren Rianne Wassink en Michiel Stronks. Rianne Wassink, woonbegeleider bij Beth San geeft aan: "Hier op de woning vind je dementerende ouderen en het is bijzonder om te zien wat een dier met hen doet. Ik ben zelf een dierenliefhebber en heb al eens eerder kuikens meegenomen naar de bewoners. De ouderen leven er helemaal van op. Er ontstaat een ware interactie tussen mens en dier. De alertheid bij de ouderen wordt groter net als het reactievermogen, het prikkelt de zintuigen. Zelfs bij de ouderen die al wat zwaarder dementeren. Het contact met de Ahof was dan ook snel gelegd."
"Het geeft de ouderen ook iets om zich over te bekommeren. Dat geeft een mooie wisselwerking. En daarbij hebben dieren nou eenmaal een aaifactor," aldus Michiel Stronks, coördinator van de kinderboerderij.

Eens per veertien dagen komt een vrijwilliger, samen met een dier, langs bij de ouderen van Beth San. Peter Aversteeg nam deze rol op zich en was dit keer aanwezig met een konijn en zijn eigen hond van nog maar tien weken oud. Aversteeg: "Het was eigenlijk de bedoeling om alleen een konijn mee te nemen, maar ik dacht: 'eigenlijk kan mijn hond ook wel mee'".

Bij binnenkomst van de dieren ontstaat er bij veel ouderen direct een glimlach. Ook de hond trekt veel bekijks. Na een tijdje snuffelen en de ruimte verkennen heeft de hond zijn plekje wel gevonden, op de schoot van meneer te Kolste. En dat zorgt ervoor dat de verhalen loskomen. Te Kolste: "Vroeger hadden we thuis ook altijd een hond. Het liefst twee. Mijn vrouw kwam van verder weg en kende hier weinig mensen. Ze was hartstikke gek op de honden en door de honden kwam ze er eens uit en leerde ze mensen kennen."

Elke veertien dagen komt er een ander dier naar de ouderen van Beth San. Rianne Wassink: "Het zullen wel de wat kleinere dieren zijn als kippen, konijnen, cavia's en misschien zelfs een keer een geit." Michiel Stronks: "Het plan is om de ouderen ook een keer naar de kinderboerderij te laten komen voor wat leven in de brouwerij, dan hebben ze niet alleen dieren om hen heen, maar ook andere mensen en kinderen. Helaas loopt dat nog vast op vrijwilligers."

 

2 reacties
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221749&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=aaltensnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=709,712" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>