Ballonnen in Nederlandse en Duitse kleuren worden opgelaten. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ballonnen in Nederlandse en Duitse kleuren worden opgelaten. Foto: Frank Vinkenvleugel

Jubileumfeest Schaersvoorde en Gymnasium Aspel uit Rees

DINXPERLO - Grensoverschrijdend en gemeenschappelijk; dat was de leus die centraal stond tijdens de viering van 10 jaar 'Uitwisseling Aalten-Rees'. Vanaf 2007 bestaat er een uitwisselingsproject tussen scholieren van het Gymnasium Aspel in de Duitse stad Rees en het Christelijk College Schaersvoorde in Aalten. Leerlingen VWO-4 met Duits in het pakket en de Duitse leerlingen met Nederlands als examentaal treffen elkaar twee maal per jaar om meer van elkaars cultuur te weten te komen en met elkaar te communiceren in de taal die zij studeren. Een succesvol project dat ondersteund wordt door onder andere de Taalunie en de Volksbank Emmerich-Rees.

Door Iris Jansen

Met het oplaten van ballonnen in de kleuren van elkaars nationale vlaggen op het dorpsplein in Suderwick, begon de feestelijke middag die werd voortgezet op de locatie van CC Schaersvoorde Dinxperlo. Er was, volgens de genodigden waaronder waarnemend burgemeester Gerritsen uit Aalten en loco-burgemeester mevrouw Henning uit Rees, geen betere plek te vinden die zo centraal stond voor wat betreft uit uitdragen van de Europese doelstelling van samenwerken en verbinden.

Waarnemend burgemeester Gerritsen: "Grensoverschrijdende samenwerking begint steeds een belangrijker thema te worden, zeker betreffende de arbeidsmarkt en opleidingen. Het is zo belangrijk om elkaars taal te spreken en elkaars gebruiken te kennen, zeker in het grensgebied. Dat opent deuren en biedt kansen. Ik wil beide scholen dan ook van harte feliciteren met dit geslaagde project." Loco-burgemeester Henning wilde zich hierbij graag aansluiten: "Geweldig om zo op de grens deze prachtige samenwerking tussen twee scholen te kunnen vieren. Om jonge mensen op deze manier met elkaar kennis te laten maken en elkaars taal en gewoonten te laten ontdekken, legt een basis voor een gezamenlijke toekomst en versterkt het Europees gedachtegoed."

Mevrouw Wilma van Velden, rector van CC Schaersvoorde, roemde het doorzettingsvermogen en de inzet van beide scholen om dit project in de afgelopen tien jaar met dezelfde enthousiasme voort te laten bestaan. "Meestal start zo'n idee heel voortvarend, maar verliest vaak, door bijvoorbeeld verandering van leerkrachten, de glans. Maar hier is niets minder waar, want nog steeds worden er ieder jaar weer met veel verve mooie uitwisselingsdagen georganiseerd. In de afgelopen tien jaar hebben zo'n 1100 leerlingen en dertien leraren hieraan deelgenomen. Het is belangrijk om je 'buren' te leren kennen en elkaars taal te spreken, ook met het oog op de beide arbeidsmarkten." Rector van het Gymnasium Aspel, de heer Hegel, wilde het belang van de uitwisseling nog eens benadrukken door te refereren aan de moeilijke politieke situatie en onrust door onder meer de Brexit in Europa. Hij geeft aan: "Hoe belangrijk is het om je buren goed te verstaan én te begrijpen. Dat begint om op jonge leeftijd bij elkaar over de schutting te kijken. Ik wil beide scholen dan ook roemen voor hun inzet en organisatie."

Dat er toch het een en ander bij komt kijken wat betreft de organisatie, vertelt Helge Willkowei, leraar Duits van het CC Schaersvoorde: "In het nieuwe schooljaar schrijven leerlingen mails naar de betreffende scholen en zo worden scholieren aan elkaar gekoppeld en volgt er e-mail verkeer tussen de leerlingen. Daarna volgt er een eerste persoonlijke ontmoeting in Rees, waarna de leerlingen uit Rees enkele maanden later een tegenbezoek brengen in Aalten. De uitwisselingsdag bestaat uit het volgen van gezamenlijke lessen, sport- en spelactiviteiten en leuke workshops waarbij er veel gelachen wordt. Ook de foto- en videopresentatie die vanmiddag gepresenteerd is, is gezamenlijk in elkaar gezet wat natuurlijk het nodige plezier heeft opgeleverd. Maar er wordt ook gekookt en gebakken en zo met elkaars lekkernijen kennis gemaakt. Dat vergt toch wel veel inzet en creativiteit."

De middag werd afgesloten door een tweetalig lied dat speciaal door de leerlingen was gemaakt. Daarna was het tijd voor een gezellig samenzijn met een hapje en drankje om dit mooie jubileum feestelijk af te sluiten.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221749&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=aaltensnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=709,712" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>