Jet (links) en naast haar (in het roze) Yke vermaken zich in het Mañana Mañana speelbos. Foto: Luuk Stam
Jet (links) en naast haar (in het roze) Yke vermaken zich in het Mañana Mañana speelbos. Foto: Luuk Stam

Jeugd zoekt massaal naar dino op Mañana Mañana

VORDEN - Kinderen hoeven zich tijdens Mañana Mañana niet te vervelen. Ze hebben een eigen speelbos. Eén van de hoogtepunten daar is het fossielenveld.

Door Luuk Stam

Je kunt er knutselen. Er is een blote voetenpad. Er staat een kleine zweefmolen. Je kunt er al skippyballend genieten van de silent disco. En midden in het speelbos op het Vordense festivalterrein van Mañana Mañana ligt een grote zandbak. Daarin zijn aan de lopende band minstens tien kinderen in de weer met emmertjes en schepjes. Ze zijn op zoek naar kleine speelgoeddino's die ze vervolgens kunnen inwisselen voor een echt fossiel.

De begeleiding komt van de mensen van museum Min40Celsius uit Varsselder. "In het museum hebben we ook een zandbak", vertelt Henry Wezenberg. Toen de vraag kwam om op dit festival een soortgelijke zandbak aan te leggen, reageerden de medewerkers van het museum enthousiast. Het blijkt een ware attractie. "Om tien uur vanochtend was het direct druk", vertelt Wezenberg. "De kinderen vinden het geweldig om te zoeken. Dat doet me denken aan mezelf vroeger. Dan komt echt dat goudzoekersgevoel naar boven."

Bij Jet (9) en haar vriendinnetje Yke (9) uit Leuvenheim is de interesse voor de fossielen in ieder geval gewekt. De twee zijn samen met de moeder van Yke voor een dagje naar het Vordense festival gekomen en vermaken zich kostelijk. "Mijn oom woont in Engeland vlakbij het strand en daar zijn ook allemaal fossielen", vertelt Jet. Beide jongedames hebben inmiddels een speelgoeddino opgegraven en mogen nu een fossiel uitzoeken.

Daarvoor willen ze eerst wel van alles over het gesteente weten. Wat is bijvoorbeeld de alleroudste steen die hier op tafel ligt? Een medewerker van het museum wijst een fossiel van 30 miljoen jaar oud aan. De meisjes zijn onder de indruk. "Heel leuk!", vindt Yke. "Heel bijzonder als je bedenkt dat dit ooit allemaal echt geleefd heeft", voegt Jet toe. Wat de twee nu gaan doen? "Eten", klinkt het. "En daarna nog meer spelletjes spelen."

De pas 3-jarige Tess uit Zutphen komt ondertussen trots met een zelf opgegraven dino uit de zandbak gestapt. Daarvoor krijgt ze een fossiel van wat ooit een zee-egel was. "Komt die er dan ook een keer weer uit?", vraagt de kleine Tess. Haar vader Patrick Velthuis is voor de eerste keer op Mañana Mañana en ziet zijn dochtertje genieten. "Helemaal geweldig dat ze dit hier voor de kinderen doen", vindt hij. "Dit hele speelbos is hartstikke leuk."

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221749&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=aaltensnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=709,712" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>