In optocht onderweg naar 't Dorpshuus, met de boeken in de kruiwagen. Foto: Frank Vinkenvleugel
In optocht onderweg naar 't Dorpshuus, met de boeken in de kruiwagen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Walsend door geschiedenis en verbeelding

Firma Weijland met voorstelling Walsen

IJZERLO – In 't Dorpshuus in IJzerlo speelde Firma Weijland en Consorten zaterdagmiddag de eerste voorstelling van 'Walsen: er is nog 1 man over in het dorp', een met muzikale begeleiding uitgebeeld verhaal over Juk die als enige eigenaar van een dorp in het Oosten overblijft en zijn dorp te koop zet. Maar voordat Jack Weijkamp en Lucy Legeland met het wonderlijk weergegeven verhaal over de krimp een beroep deden op het historisch besef en de verbeeldingskracht van het publiek, werden hun boeken 'Nieuwkijken' en 'Walsen' gepresenteerd.

Door Josée Gruwel

Achter de muziek aan, was het motto. Dus terwijl muziekvereniging Crescendo de mars Ritmico speelde en van 't Dorpshuus richting Uitgeverij Fagus marcheerde, sloten Jack Weijkamp en Lucy Legeland als eersten aan. Want met z'n tweeën waren ze de afgelopen twee jaar de Dichter des Achterhoeks en nu waren ze op weg naar Uitgeverij Fagus om hun boeken 'Nieuwkijken' en 'Walsen' op te halen. Daar aangekomen spraken Bertram Hoftijzer van Crescendo, wethouder Henk Wiltink van de gemeente Aalten en uitgever Hans de Beukelaer hun trots uit. Na de serenade, met het nummer A la Strada, ging de stoet – met de uitgever die de boeken in de kruiwagen voortduwde – terug naar 't Dorpshuus. Daar werden de eerste exemplaren overhandigd aan wethouder Henk Wiltink van de gemeente Aalten en aan Gerco Mons van De Gelderlander.

De onderwerpen in de gedichten, waarvan er elke maand een werd gepubliceerd in De Gelderlander, gaan de actualiteit van het harde nieuws voorbij, zijn gebaseerd op dat wat de ziel beroert in het gewone leven van alledag. Tijdloze impressies worden erin met creatieve lichtheid weergegeven. De gedichten spreken tot de verbeelding, verrassen en verwarren, doen glimlachen. "Ze zijn toegankelijk en beeldend", aldus uitgever De Beukelaer. De bundel 'Nieuwkijken' bevat een selectie van de gedichten van de Dichter des Achterhoeks, maar ook nieuw werk.

Walsen
De novelle 'Walsen' werd door Jack Weijkamp geschreven. Hierin wordt in eerste instantie het verhaal van de oud-dorpsgenoten van Juk verteld, zoals der Holländische Fischman die als travestiet met de naam 'hij Ans' een bijzonder alledaags leven leidt, de stokoude zusters Dien en Fien, Jacob die graag praat met zijn overleden jeugdvriend P., Herman de ex-molenaar. Een bijzondere rol is weggelegd voor de dieren, waaronder gierzwaluwen Srie en Wiew. Als Hennie van de lage Kamp, de een na laatste dorpsbewoner is gestorven, komt de lezer bij de essentie. Want Juk roept de oud-bewoners op om te praten over de toekomst van het dorp. In de dorpsherberg komen ze bij elkaar. De gebeurtenis wordt tot een bijzonder feestje.

In de voorstelling 'Walsen' gaat Firma Weijland meteen uit van het verhaal van Juk (Achterhoeks voor jeuk). Jack Weijkamp vertelt hoe Juk aan zijn naam kwam, welke capriolen hij vroeger uithaalde en hoe hij in het leven staat. Langzamerhand ontspint zich het verhaal van het verlaten dorp, met de dorpsfiguren van vroeger en de speeches die Juk houdt voor de dieren. De toeschouwer wordt ondergedompeld in een intrigerend verhaal waarin de sfeer bij de strot grijpt door de ter plekke verzonnen oerzang van Lucy Legeland en de begeleiding van Dries Bijlsma en Reinder van Raalte. De Gladiolenwals door muziekvereniging Crescendo droeg bij aan een pakkend slot.

Karavaan
Deze voorstelling was de eerste in de 'Karavaan der Walsen'. De Karavaan doet een veertigtal buurtschappen en gehuchten in de Achterhoek en de Liemers aan. Er wordt gespeeld bij mensen thuis. Ook worden er vier van oudsher bekende pleisterplaatsen aangedaan, waar tijdens een diner wordt opgetreden. Deze vier zijn: Van Hal in Voorst (vrijdag 19 mei), Bakker Vorden (vrijdag 2 juni), Het Onland Doetinchem (vrijdag 9 juni), De Gouden Karper Hummelo (vrijdag 23 juni).
Aanvang 18.00 uur, entree € 37,50, reserveren via de etablissementen.
Na afloop zijn de boeken te koop.


Nieuwkijken': ISBN 978 94 91634 50 5, prijs 12,50 euro.
'Walsen': ISBN 978 94 91634 51 2, prijs 17,50 euro.

Meer berichten