Snel breedband is ook voor de Achterhoek noodzakelijk. Foto: archief
Snel breedband is ook voor de Achterhoek noodzakelijk. Foto: archief

Tarieven breedband buitengebied bekend

AALTEN - Nadat het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF), dat verantwoordelijk is voor de uitrol van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van onder meer Aalten, vorig jaar liet weten dat de kosten voor het vastrecht hoger zouden uitpakken dan de vooraf aangekondigde 9,95 euro, zijn nu de nieuwe tarieven bekendgemaakt.

Door Joost van de Nadort

De kosten voor het vastrecht worden verhoogd van 9,95 naar 12,50 euro. Voor dat bedrag denkt CIF de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Aalten te kunnen financieren. Naast het maandelijks te betalen vastrecht biedt CIF de bewoners ook de mogelijkheid om het vastrecht in één keer af te kopen. Daar moet dan 1600,00 euro voor worden neergeteld. Daarbij komen dan nog wel de kosten voor het serviceabonnement van de provider. CIF maakt bekend dat zij voor dit jaar 100 miljoen euro beschikbaar stelt om 32.000 plattelandsadressen toegang te bieden tot snel internet. De adressen zijn verdeeld over acht regio's waaronder de Achterhoekse gemeenten.

Vervolg
Na de bouwvakvakantie gaat CIF inventariseren welke adressen in het buitengebied aangesloten willen worden op het glasvezel netwerk. Wanneer de helft of meer van de bewoners zich inschrijft zal CIF eind 2017 of begin 2018 met de werkzaamheden beginnen. Wethouder Gerard Nijland: "Er was een lijst waarop vier of vijf procent van de adressen in het buitengebied stond, dat niet zonder extra kosten voor de bewoners kon worden aangesloten. Het positieve nieuws is dat die lijst van tafel is. Alle adressen worden nu aangesloten voor de tarieven zoals die nu zijn vastgesteld. Ook positief is dat bedrijventerreinen en recreatiewoningen aansluitingen kunnen krijgen." Tot slot zegt Nijland dat CIF inmiddels een aannemer in de arm heeft genomen die de werkzaamheden gaat uitvoeren.

Meer berichten