Lopen voor Lyme

AALTEN - Op 9 april vindt het landelijke evenement 'Lopen voor Lyme' in Woudenberg plaats. Deelnemers kunnen wandelen of hardlopen en zamelen hiermee geld in voor het bekostigen van bijvoorbeeld behandelingen, medicijnen, onderzoeken en hulpmiddelen voor mensen die chronisch Lyme hebben. Tijdens de loop zullen de lopers op micro niveau vergelijkbare symptomen als Lyme tegenkomen: fysieke vermoeidheid, mentale vermoeidheid, ondanks alles toch voor jezelf blijven zorgen en proberen te blijven genieten. Maar het belangrijkste doel voor de deelnemers is bekendheid geven aan Lyme.

Door Rebekka Lensink

Lyme
De ziekte van Lyme wordt, voor zover dat nu bekend is, veroorzaakt door een tekenbeet. Het is belangrijk dat een teek binnen 24 uur verwijderd wordt. De kans om Lyme op te lopen wordt hierdoor kleiner, maar is niet uitgesloten. Ben je gebeten door een besmette teek dan kunnen een rode vlek, griepverschijnselen en moeheid de eerste tekenen van de ziekte van Lyme zijn. Tijdige behandeling is belangrijk en voorkomt de ziekte van Lyme. Is dit niet het geval, dan dringt de bacterie verder het lichaam binnen en richt het steeds meer (blijvende) schade aan. Behandeling wordt dan lastiger en de kans op chronische Lyme wordt groter: een ziekte die een heel grillig en divers verloop kan hebben en heel veel afneemt van wat eens zo normaal en vanzelfsprekend was.

Ingrijpend voor het hele gezin
De Aaltense Sara is negen jaar als ze griepverschijnselen krijgt. Het begint met forse hoofdpijn waarna meer klachten volgen: misselijkheid, gewrichtspijn, nachtelijk zweten en vermoeidheid. Het gezin dat vaak kampeert en wandelt spreekt vrijwel direct hun vermoeden van Lyme bij de artsen uit, maar dit wordt door een bloedtest niet bevestigd. Het vreemde is ook dat er verder, behalve een onschuldig lijkende infectie, niets wordt gevonden. Intussen verandert Sara wel van het meest sportieve meisje naar een kind dat op een bed in de woonkamer komt te liggen. Lopen gaat erg moeizaam, ze wordt achterop de fiets naar school gebracht en geholpen met aankleden, douchen en alles wat ze eerder zo zelfstandig had gedaan. Verschillende organen beginnen minder goed te werken en niet te dragen pijnen komen erbij. Logeren, sporten en afspreken met vriendinnen, wat er op die leeftijd bij hoort, moet steeds meer ingeperkt worden.

Diagnose
Omdat artsen het ook niet weten krijgt het dan 10-jarige meisje diagnoses als 'chronisch pijnsyndroom' en 'suggestieve klachten'. Voor de ouders was één ding duidelijk: Dit is het niet. Sara is niet het meisje dat zichzelf ziek zou praten. Ze was altijd levenslustig en wilde echt verder, maar werd iedere dag weer door haar lichaam teruggefloten. De lange zoektocht naar een diagnose gaat, met veel hindernissen, drie jaar door. Uiteindelijk komt het gezin uit bij een arts in Maastricht, die chronische Lyme diagnosticeert. Zij adviseert een behandeling met antibiotica.

Behandeling en toekomst
Sara is nu ruim een jaar bezig met verschillende antibiotica kuren, probiotica en andere ondersteunende medicatie om werking van haar organen en zenuwstelsel weer te bevorderen. Dit in combinatie met Body Stress Release Therapie. Ze gaat inmiddels weer bijna hele dagen naar school en mag gebruik maken van een laptop met spraakondersteuning. Een fiets met trapondersteuning geeft haar meer mogelijkheden om ergens te komen. Maar voor alle inspanning moet ze nog steeds wel een dikke prijs betalen: pijn en grote vermoeidheid. Thuis ligt ze dan ook nog veel op bed, vaak met een kruik om de pijn te verlichten. Pijn die niet met een pijnstiller te stillen is. Sara gelooft er niet in dat ze ooit weer helemaal de oude wordt: "Ik vind dat wel lastig, maar ik kan ermee leven. Door mijn verhaal te vertellen wil ik mensen waarschuwen. Mensen moeten weten dat één zo'n klein beestje heel veel kapot kan maken."

Lopen voor lyme
Het gezin, familie en bekenden van Sara gaan op 9 april mee doen met Lopen voor Lyme, waaronder haar neef Luuk: "Ik doe mee voor Sara, omdat ik haar wil steunen. Ik wil dat zij weer zoveel mogelijk kan doen." Eén ding is zeker: Lyme verdient meer aandacht, want Lyme is makkelijker te voorkomen dan ervan te genezen!


www.lopenvoorlyme.nl/team/go-getter-sara

Meer berichten