Minister wil naar nul verkeerslachtoffers

  Achterhoek Auto

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft samen met Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een reeks maatregelen gepresenteerd om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Vorig jaar waren 613 doden en ruim 20.000 ernstig gewonden te betreuren in het verkeer. Tot dusver was het doel om in 2020 de aantallen onder de 500 en onder de 10.600 te brengen, maar de minister wil naar 0. Waarbij ze geen einddatum heeft aangegeven overigens.

Het actieplan moet ervoor zorgen dat kabinet, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties nog beter gaan samenwerken. Zo krijgen gemeenten en provincies hulp van expertteams om de lokale verkeersveiligheid te verbeteren en een kenniscentrum gaat risico's op wegen in kaart brengen. Nog altijd vallen de meeste verkeersdoden op gemeentelijke en provinciale wegen.
De minister wil ook het dragen van fietshelmen gaan stimuleren en beschonken bestuurders van snor- en bromfietsen kunnen straks op cursus worden gestuurd. Dat kan nu alleen als ze ook een autorijbewijs bezitten. (BJK)

Meer berichten