De 4-seizoenenband, ook iets voor u?

  Achterhoek Auto

Afgelopen jaar kozen meer mensen dan ooit voor de vierseizoenenbanden. Bijna tien procent van de ondervraagde automobilisten is onderweg met deze universele band. Een opvallende uitkomst van de jaarlijkse KwikFit Bandenmonitor.

Een allseason-band combineert de extra grip in de sneeuw, in water en op ijs van een winterband met het comfort en de stilte van een zomerband. De laatste jaren zijn alle grote fabrikanten waaronder Michelin, Vredestein, Goodyear, Continental, Bridgestone, Hankook enz. aan het ontwikkelen geslagen met banden als resultaat die onder alle omstandigheden prima presteren.

Kiezen voor 4-seizoenenbanden betekent dat het wisselen van zomer- naar winterbanden (en weer terug) definitief verleden tijd is. Vindt u de bandenwissel - net als steeds meer mensen - teveel gedoe, dan zijn all season banden een mooie oplossing.

Goed om te realiseren is dat een vierseizoenenband een compromis is. Het is een combinatie van een zomer- en winterband. Een zomerband is gemaakt van een hardere compound, heeft een verfijnd en minder diep profiel. De klassieke winterband heeft een zachtere samenstelling, grover en hoger profiel, om ook in koude omstandigheden water, ijs of sneeuw te kunnen verwerken en grip te bieden.

De all-seasonband combineert deze eigenschappen in één type band, waardoor u het hele jaar door kunt rijden met dit type. Een 4-seizoenenband is een generalist: het haalt onder iedere omstandigheid een voldoende, maar is in de winter minder effectief dan een pur sang winterband en moet 's zomers zijn meerdere erkennen in de echte zomerband. Moderne all-seasonbanden presteren niettemin uitstekend voor de meeste automobilisten.   

Gaat u jaarlijks op wintersport of rijdt u vaak in het buitenland, dan is het goed om de codering op de 4-seasonband in de gaten te houden. In landen waar winterbanden verplicht zijn, voldoen alleen een autobanden met de M+S + sneeuwvlokje codering. Laat u door uw lokale autobedrijf daarom goed informeren. (BJK)
 

Meer berichten