Kabinet wil populariteit deelauto gaan bevorderen

  Achterhoek Auto

"Auto's staan gemiddeld 23 van de 24 uur stil", weet staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Om auto's in de toekomst efficiënter in te zetten heeft de staatssecretaris afgelopen donderdag met 40 partijen een Green Deal getekend. Het doel: 100.000 deelauto's extra en 700.000 gebruikers van deelauto's in 2021.

Op moment rijden in Nederland zo'n 8,4 miljoen auto's waarvan slechts 41.000 deelauto's. Om de omslag te maken werken binnen de Green Deal gemeenten, provincies, leasebedrijven, deelauto-aanbieders, Stichting Natuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen.

Bewuster omgaan met mobiliteit is noodzakelijk, motiveert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onder meer omdat de bevolking in de Randstad de komende jaren groeit met 500.000 mensen. Autodelen heeft een meervoudig effect op de milieubelasting. Uit onderzoek blijkt dat hun auto bewuster gebruiken, en daarom een stuk minder CO2 uitstoten.

Uit een recent Europees onderzoek onder 13.000 mensen in dertien Europese landen door ING is gebleken dat 30 procent van de Europese rijbewijsbezitters geïnteresseerd is in een deelauto en 60% bereid zou zijn om tegen betaling de eigen auto te delen met andere mensen. De ondervraagde Nederlanders blijken minder happig: 18% heeft oren naar een deelauto, de eigen auto delen vindt 41% een goed idee. Ook wenst de Nederland een hogere dagprijs voor het uitlenen van zijn bolide, namelijk 45 euro tegen 33 euro gemiddeld in Europa.

Om autodelen laagdrempelig te maken moet onder meer een oplossing worden gevonden voor het fysiek overhandigen van de autosleutel. Ook moet het vertrouwen in autodelen nog groeien. Nu is slechts 0,1 procent van het wagenpark een deelauto en is heeft zich nog geen (digitaal) platform à la Airbnb zich gemeld om vraag en aanbod van deelauto's samen te brengen. In de toekomstprognose rekent ING op een kleine 300 miljoen auto's in 2025 Europabreed. (BJK)

Meer berichten