Nuchtere Friese lijnen houden Volvo bij de tijd

  Achterhoek Auto

Een variant op van krantenbezorger tot president is het levensverhaal van Fedde Talsma. De Fries uit Leeuwarden studeerde in Delft industriële vormgeving en ontwierp stofzuigers totdat Talsma een ontwerpwedstrijd won. Het bleek de opmaat voor een prachtige carrière bij Volvo waar hij opklom tot hoofddesigner.

Net als Harm Lagaaij is Fedde Talsma een icoon onder Nederlandse designers. De basis legde hij met een ontwerp voor de opvolger van de toenmalige Volvo 340. Autoblad Autoselect organiseerde een wedstrijd, die Talsma won. Hij kreeg zijn eigen auto in schaal 1 op 2,5 als hoofdprijs, maar de echte hoofdprijs volgde toen de jonge designer werd aangenomen bij Volvo Car; de Helmondse designstudio waar de kleinere modellen van het Zweedse merk werden getekend.

Het vormgeven van stofzuigers werd ingeruild voor het ontwerpen van het dashboard voor de Volvo 480. Talsma groeide door als lid van de Zweedse ontwerpstudio in Gotenburg. Decennialang pendelde de ontwerper tussen Rotterdam en Zweden, waarbij onder zijn leiding het Zweedse design van tamelijk hoekig naar meer organisch omvormde. Een typische 'Talsma' is de tweede generatie Volvo C70; de cabrio met het vaste dak dat in 2006 werd gelanceerd.

Talsma vertelde in diverse media over het ontstaan van de C70: "Het was niet eenvoudig om van alle lijnen – zowel met als zonder dak – een harmonieus geheel te maken. Daarom zijn we begonnen met het ontwerpen van de coupé. Toen we tevreden waren over het resultaat, hebben we dat aangepast aan de eisen die een cabriolet aan het ontwerp stelt." Een opdracht op het lijf van de Nederlander, die alom wordt geroemd om zijn vermogen om ook constructietechnisch te denken.

Na een dienstverband van meer dan 30 jaar is Fedde Talsma sinds 2013 als design director opgevolgd door Maximilian Missoni. Zijn laatste wapenfeit was de jongste XC90 die in 2014 verscheen. De bijna 65-jarige Fries is nog altijd actief als onafhankelijk ontwerper van onder meer jachten. (BJK)
 

Meer berichten